Spod lady

Wydarzenia, akcje, ciekawostki i porady ze świata żywności.

23 września - święto śliwki

To nie tylko pierwszy dzień astronomicznej jesieni. W tym dniu swoje święto obchodzi także ten owoc, który stał się symbolem nadchodzącej nowej pory roku.

Polacy uwielbiają domowe przetwory

Prawie połowa konsumentów przygotowuje domowe przetwory na zimę - wynika z badania Barometr Providenta. Sięgają po sezonowe owoce, warzywa i grzyby, bo chcą kultywować rodzinne tradycje, zatrzymać w słoikach letnie i jesienne smaki oraz zaoszczędzić pieniądze.

Znamy Mistrzów Cydru

W kategorii cydry klasyczne" I miejsce zajął Maciej Mikołajczak, Tłocznia Chocznia za Antonówkę, II - Marcin Seliwoniuk, Selmar za Cydr Podlaski 2017, III - Michał Oleksiński za Cydr Opoczka-Zona z Grójca 2017.

Święto Francji w Carrefourze

Carrefour Polska po raz czwarty został głównym partnerem French Touch - największej akcji promocji Francji w Polsce, współorganizowanej przez Ambasadę Francji i Instytut Francuski. Od 18 do 30 września w 22 hiper- i supermarketach sieci w Polsce odbędzie się akcja handlowa "Odkryj Francji Czar".

"Od uprawy do potrawy" w Tesco

Już po raz 3. wystartowały zapisy na "Ekspedycje Smaków" dla klas 0-4 szkół podstawowych i przedszkolnych zerówek.

Transgourmet uruchomił Instytut Kulinarny

11 września odbyło się oficjalne otwarcie Instytutu Kulinarnego Transgourmet, drugiej tego typu placówki w Polsce. Pierwsza, prowadząca działalność w magazynie Transgourmet Food Service w Ożarowie Mazowieckim, funkcjonowała dotychczas jako Akademia Kulinarna.

Kulinarnie Mocni znowu w akcji

21 września rozpoczyna się 4. edycja projektu CSR właściciela marki Kamis oraz Federacji Polskich Banków Żywności.

Hochland na Mazowieckim Święcie Chleba i Sera

Wydarzenie miało miejsce 9 września na Rynku Mariackim w Węgrowie.

Polska kontra Emiraty

Znamy przeciwnika polskiego kucharza na Pasta World Championship.

5 porcji zdrowia w szkole

Nowy program edukacyjny.

Fantazyjna przekąska

Tosty z ciągnącym serem, figami i szpinakiem.

} }