Spod lady

Wydarzenia, akcje, ciekawostki i porady ze świata żywności.

Świąteczna Zbiórka Żywności 2020: inna niż wszystkie

Od 23 do 28 listopada w ponad 2000 sklepów w całej Polsce trwa Świąteczna Zbiórka Żywności. Ale bez wolontariuszy i ze sklepem online.

Kamis włącza się w Świąteczną Zbiórkę Żywności

Odbędzie się ona między 23 a 28 listopada w 2200 sklepach w całej Polsce.

Naturalnie odporni z drużyną bakalii HELIO

Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym?

Czekoladowa historia

Przy ul. Marszałkowskiej 9/15 w Warszawie powstaje Muzeum Prawdziwej Czekolady.

Spada produkcja rogali świętomarcińskich

Mniej niż zwykle rogali świętomarcińskich wyprodukują w tym roku cukiernie w Poznaniu. Tradycja przegrywa z koronawirusem.

Kosztowna dyniowa tradycja

Jak pokazują badania, podczas Halloween w samej tylko Wielkiej Brytanii marnowanych jest ok. 8 milionów dyń. W Polsce jeszcze nikt tego nie zbadał, ale kupowanie dyń na dekoracyjne lampiony również u nas zyskuje na popularności.

Ryby i owoce morza coraz bardziej popularne

Z najnowszych badań wynika, że aż 74% Polaków przeszło na zrównoważoną dietę i włączyło do jadłospisu norweskie ryby i owoce morza.

Tłuszcze trans w żywności zostaną ograniczone

Ale tylko niektóre.

Gruzińskie smaki w Galerii Północnej

Do szerokiej oferty gastronomicznej warszawskiego centrum handlowego dołączyła nowa restauracja Chaczapuri.

Roślinny burger jest ok, nabiał - nie

Parlament Europejski nie przychylił się do zdania branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w produktach roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

Halloween w Starbucksie

Od poniedziałku 26 października w ofercie kawiarni dostępne jest Vampire Frappuccino, limitowany, sezonowy napój, cieszący się popularnością w USA i Kanadzie.