Zwiedziliśmy fabryki we Włoszech - Padwa Unoxem stoi
660 pieców dziennie powstaje we włoskiej firmie Unox. Wkrótce wydajność ma być jeszcze większa, dzięki budowie Unox City. Firma łącznie ma już dziewięć fabryk - większość z nich właśnie zwiedziliśmy.
Z roku na rok producent pokazuje kolejne produkty – obecnie oferuje wiele linii pieców, które są dedykowane lokalom gastronomicznym oraz sklepom. Jest też seria przeznaczona do domów. Redakcja Handel i HandelExtra.pl miała możliwość przyjrzenia się, jak powstaje ten sprzęt oraz spróbować potraw przygotowanych w piecach Unoxa.
Od granulatu do pieca
Centrala firmy mieści się w Padwie pod włoską Wenecją. Można powiedzieć, że Padwa Unoxem stoi. Ma on łącznie dziewięć fabryk, rozsianych po miejscowości. Produkuje w nich m.in. ze specjalnego granulatu tworzywa sztuczne, które są potem wykorzystywane do ich pieców. Są też zakłady zajmujące się elektroniką, obróbką metalu czy nawet fabryka produkująca chemię do czyszczenia pieców. Jest też oczywiście montażowania.
Jedynie dwa elementy jej pieców nie są produkowane przez tę firmę – to szyby do drzwi oraz silniki. Niewykluczone, że z czasem to też się zmieni. Powstaje bowiem Unox City, czyli kolejne fabryki.
Sam Unox jest firmą prawie samowystarczalną: nie kupuje prądu, bo na dachach jej budynków są panele fotowoltaiczne, przed centralą ładują się samochody Tesla, większość podzespołów do swoich pieców też produkuje sam na miejscu.
To, co mnie zaskoczyło, to daleko idąca automatyzacja – m.in. roboty formułujące stal do odpowiednich kształtów czy w pełni zautomatyzowane regały wysokiego składowania. Co więcej, każdy pracownik montażowni co jakiś czas zmienia swe stanowisko po to, aby w razie potrzeby móc zastąpić każdego innego. Wydajność jest ogromna – w Unox składa się 660 pieców dziennie. Trwają prace, aby ten proces jeszcze bardziej przyspieszyć.
Kurczak z pieca w 5 minut
W siedzibie głównej znajduje się showroom prezentujący wszystkie sprzęty producenta. Tu naszą uwagę zwróciły dwa. Speed-X to pierwszy na świecie samomyjący się piekarnik kombi, mający funkcje mikrofali, który jest w stanie gotować m.in. kurczaki od surowego do perfekcji w 5 minut. Drugi wyróżniający się sprzęt to Evereo, czyli "gorąca lodówka", która może bezpiecznie utrzymywać żywność w temperaturze serwowanej przez 72 godziny. To naprawdę działa. Spróbowaliśmy ryżu, gotowanego dwa dni wcześniej – wciąż był sypki. Jedliśmy też przechowywane tam ponad dobę temu golonkę czy ciastko czekoladowe tzw. wulkan – wszystko było świeże i smaczne.
Unox produkuje inteligentne urządzenia. Same dobierają czas i program obróbki żywności, są spersonalizowane, mogą zdalnie diagnozować problemy.
Firma ma już wypracowana markę w wielu krajach. Dynamicznie rozwija się teraz m.in. na rynku amerykańskim, widzi też ogromny potencjał w Polsce, dlatego ruszyła z uruchomieniem oddziału w naszym kraju. Rozszerza sieć dystrybutorów, sama poszukuje też nowych handlowców.
Niestety, w fabrykach nie mogliśmy robić zdjęć, więc pokazujemy kilka z nami w roli głównej.
Uczestnicy wycieczki do Padwy 7-8 marca br. Wśród nich są przedstawiciele mediów, ale też dystrybutorzy Unox na Polskę oraz zainteresowane zakupem pieców osoby z branży hotelarsko-gastronomicznej:
Od lewej: Marcin Sumiński z Unox Polska; Artur Przybylak - country manager w Unox Polska; Katarzyna Pierzchała - dziennikarka tytułów "Handel" i HandelExtra.pl; Magdalena Kołaczek, account manager w naszym siostrzanym piśmie "Food service" i serwisie OuiChef.pl; Damian Nielaba, active marketing chef w Unox Polska
|

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.