Ruszyło nowe miejsce na gastronomicznej mapie Polski

To Bistro Pub Taproom Tenczynek w małopolskim Browarze Tenczynek, którego pomysłodawcą jest Janusz Palikot.

- Sięgająca XVI wieku tradycja Browaru Tenczynek zobowiązuje, dlatego połączyliśmy ze sobą koncept współczesnego bistro serwującego specjalne menu przygotowywane z wyłącznie lokalnych produktów i dobranych do poszczególnych dań alkoholi produkowanych w Tenczynku - mówi Janusz Palikot, pomysłodawca i kreator tenczyńskich alkoholi, prezes Tenczyńskiej Okovity i Manufaktury Piwa Wódki i Wina.

W menu Bistro Pub Taproom Tenczynek można znaleźć propozycje zarówno dla wegan, jak i wielbicieli potraw mięsnych. Są to między innymi: kęsy w stylu ziemniaka Palikota, kanapka z rybnym rillettes, tatar wołowy, pstrąg z Gospodarstwa Lokalnego "Rózin", żebro wieprzowe z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Józefa Matlęgi czy sernik Wyjebongo na deser.

Taproom ma powierzchnię 360,78 mkw., z czego część restauracyjna zajmuje 114,92 mkw i jest przygotowana na przyjęcie 120 osób jednocześnie. Pozostała część to alembik, gdzie będą produkowane destylowane alkohole. Ma on powierzchnię 67,89 mkw. 177,97 nkw. to kolejne pomieszczenia – kuchnia i zaplecze produkcyjne. Centralnym punktem lokalu jest ceramiczna kolumna z 14 kranami, czyli tap, z którego każdy może samodzielnie nalać sobie
dowolną ilość piwa, okowity lub wódki. Aby z niego skorzystać należy opłacić kartę magnetyczną, uruchamiającą urządzenie nalewające. Specjalne miejsce zajmują także urządzenia do destylacji.

Miejsce powstało dzięki zainwestowaniu ponad 3 mln zł, pochodzących między innymi ze środków społeczności crowdfundingowej.

Joanna Hamdan 14707 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.