Sezon na domowe przetwory rozpoczęty

Na pierwszy ogień idą ogórki małosolne.

Składniki:
1 kg ogórków gruntowych 
3 gałązki kopru lub porzeczki 
4 ząbki czosnku
8 nasion Ziela angielskiego całego Prymat
½ łyżeczki Gorczycy białej całej Prymat  
5 listków Liścia laurowego Prymat
1 średni korzeń chrzanu pokrojony wzdłuż 
2 łyżki Soli kamiennej do przetworów Prymat 
2 l wody
1 słój 1 l lub naczynie z kamionki

Przygotowanie:
Ogórki myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu do marynowania, np. w kamionce. Dodajemy przyprawy, chrzan, czosnek i koper. Wodę zagotowujemy z solą. Tak przygotowaną solanką zalewamy ogórki, przykrywamy talerzem odstawiamy na 2-3 dni. Najlepiej przyjąć 1 łyżkę Soli kamiennej do przetworów Prymat na 1 l wody.

Smacznego!