Producent pieczywa Schulstad zwiększa moce
Lantmännen Unibake, globalny, skandynawski dostawca świeżych i mrożonych produktów piekarniczych, kończy kolejny etap inwestycji w Polsce - w Nowej Soli. Obejmowała ona m.in. rozbudowę piekarni oraz zainstalowanie nowej, już trzeciej linii do produkcji pieczywa do hamburgerów i hot-dogów.
Nowa linia produkcyjna znacząco zwiększy nie tylko zdolności produkcyjne piekarni w Nowej Soli, ale też - dzięki możliwości elastycznego konfigurowania linii produkcyjnych - jej ofertę asortymentową pieczywa marki Schulstad.
- Zakończenie kolejnego etapu inwestycji w Nowej Soli otwiera drogę do dalszego rozwoju, pozwoli nam zaoferować klientom na rynku gastronomicznym jeszcze większy asortyment pieczywa, a dodatkowo – przyspieszyć ekspansję na rynku detalicznym. Tym samym umocnimy naszą pozycję – jako wiodącego dostawcy pieczywa nie tylko w Polsce, ale też w tej części Europy - mówi Jacek Górecki, dyrektor zarządzający Lantmännen Unibake Poland.
Zakończenie kolejnego etapu inwestycji Lantmännen Unibake to także nowe miejsca pracy. Obecnie piekarnia w Nowej Soli zatrudnia ponad 190 pracowników, jej rozbudowa stworzy kolejnych 40-50 miejsc pracy.
Lantmännen Unibake jest jedną z największych grup piekarniczych w Europie - ma 32 piekarnie w 14 krajach. Firma zatrudnia ponad 6 tys. pracowników i dostarcza mrożone i świeże produkty piekarnicze na rynek detaliczny i gastronomiczny, w ponad 60 krajach na całym świecie.
W Polsce Lantmännen Unibake jest obecny od początku lat dziewięćdziesiątych. Obecnie produkcja odbywa się w dwóch piekarniach - w Nowej Soli i Stanisławowie Pierwszym w gminie Nieporęt koło Warszawy. Spółka oferuje szeroki wybór różnorodnych wyrobów piekarskich, w tym pieczywo dla gastronomii - m.in. bułki dla fast food, do hamburgerów i hot dogów czy pieczywo do kanapek. Lantmännen Unibake Polska zatrudnia ponad 450 osób.

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.