Wielkanocny tort chlebowy

Kulinarna inspiracja od Sokołowa.

Wytrawny tort, który będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Wykwintne wędliny Sokołów Excellent Line zostały tu połączone z najlepszymi wiosennymi warzywami – rzodkiewką i ogórkiem, a dodatkowej, lekkiej pikanterii dodaje oczywiście rzeżucha. Wyraziste w smaku sokołowskie wędliny

Excellent Line powstają ze starannie selekcjonowanego, wysokiej jakości mięsa i są oferowane w idealnie cienkich plastrach. Równie znakomicie będą się prezentować na desce wędlin.

Składniki:
12 kromek chleba tostowego
1 opakowanie Polędwicy Łososiowej Sokołów Excellent Line
1 opakowanie Boczku Surowego Wędzonego Sokołów Excellent Line
1 opakowanie serka śmietankowego kanapkowego
1 ogórek zielony
3 jajka
1 pęczek małych rzodkiewek
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
3 garści rzeżuchy
1 mały słoiczek majonezu
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Od kromek chleba tostowego odcinamy skórki. Trzy kromki układamy w prostokąt na paterze i smarujemy 2 łyżkami serka śmietankowego. Następnie wykładamy złożone na pół plastry polędwicy, a na nich cienkie plastry pokrojonego wzdłuż ogórka. Pozostałego ogórka kroimy w kostkę. Całość pokrywamy, posmarowanymi od spodu serkiem, kromkami chleba. Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu oraz obraniu siekamy w kostkę i łączymy z 1 czubatą łyżką majonezu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki siekamy w kostkę. Jajka układamy na naszym torcie, posypujemy 2/3 ilości rzodkiewek i przykrywamy chlebem, który smarujemy z wierzchu majonezem. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na suchej patelni. Po przestygnięciu układamy go na kromkach z majonezem i posypujemy 3 łyżkami kukurydzy. Całość pokrywamy pozostałymi kromkami chleba, które smarujemy cienką warstwą serka zarówno od spodu, jak i na wierzchu. Boki tortu smarujemy cienką warstwą majonezu i obkładamy je rzeżuchą, natomiast górę dekorujemy pozostałymi ogórkami, rzodkiewkami i kukurydzą.

Smacznego!