Browar Pilsweizer rusza z modernizacją

Obejmuje ona zarówno zakład, jak i park maszynowy oraz cały budynek, w którym mieści się browar.

Dzięki modernizacji linii produkcyjnej moce wytwórcze browaru wzrosną do 12 tys. butelek na godzinę, co pozwoli firmie przymierzyć się do produkcji 100 tys. hektolitrów piwa rocznie.

- To największa taka inwestycja w najnowszej historii browaru od kiedy stałem się w 2005 roku jego współwłaścicielem - mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu Browaru Pilsweizer.

Prace będę przebiegały kilkuetapowo. Zainstalowanie nowych maszyn (m.in.depaletyzator, rozlewaczka, płuczka, etykietarka, kartoniarka) i połączenie ich taśmami, jak i samo zakończenie remontu hal produkcyjnych zaplanowane jest do końca bieżącego roku. Dalsze prace, w tym np. montaż nowego pasteryzatora tunelowego, potrwają do końca marca 2022 r.

- Nasz browar ma grubo ponad 200 lat tradycji, ale zaplanowana na najbliższe 5 miesięcy modernizacja przenosi nas jednocześnie do najwyższej ligi jeśli chodzi o automatyzację produkcji. Nowe linie produkcyjne zwiększą wydajność firmy do 12 tys. butelek na godzinę. Bez problemu będziemy mogli „atakować“ poziom 100 tys. hektolitrów piwa wytwarzanego rocznie. Ponadto z nową rozlewaczką i myjką do kegów będziemy w stanie produkować dużo więcej piwa dla naszych kontrahentów w kanale HoReCa, w jeszcze lepszej jakości niż do do tej pory -  dodaje Andrej Chovanec.

Joanna Hamdan 13050 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.