Generacja Z w restauracji. Czego od gastronomii oczekuje "zoomer"?

Dużo mówi się o tym, jak generacja Z chce zmienić świat i jak wyznacza trendy związane z ekologią, wege oraz konsumpcją produktów bio. Wyniki ogólnopolskiego badania firmy Ariadna pokazują jednak, że w wyborach związanych z jedzeniem w restauracji to pokolenie nie różni się za bardzo od pozostałych.

Rozbieżność wyników badania z oczekiwaniami może być efektem dwóch rzeczy. Po pierwsze, trzeba pamiętać o zasobności portfela młodych ludzi. Wiele produktów eko i bio jest po prostu droższa. Badanie operuje na poziomie deklaracji, więc można oczekiwać, że w zderzeniu z ceną produktów w realnym świecie, czyli w lokalu, młodzież po te produkty będzie sięgać nawet jeszcze rzadziej.

Druga sprawa to nasze przypatrywanie się trendom wielkomiejskim i wyciąganie z nich pochopnych wniosków. Ale nawet wyniki z dużych miast pokazują tylko nieznaczną przewagę nowych trendów i zjawisk wśród pokolenia Z w porównaniu z resztą kraju.

Co więc mówi o sobie generacja Z? Najważniejszy w restauracji jest dla nich smak potraw, podobnie jest w innych grupach wiekowych. Na drugim miejscu mamy nastrój i wystrój lokalu, który „zetki” cenią wyżej niż pozostałe pokolenia. Oferta dań roślinnych jest ważna dla około 20 proc. badanych młodych ludzi, ale już sprawy związane z ochroną środowiska – są bardzo mało istotne.

Potrawy bez mięsa zamawia 22 proc. badanych „zetek”, ale co ważne, odsetek ten nie różni się od innych grup pokoleniowych. Preferencje co do dań bez laktozy lub pszenicy deklaruje tylko 8 proc. ankietowanych z tej grupy.
Nieco bardziej interesująco wygląda sprawa opakowań. Duża część respondentów przedstawicieli pokolenia Z chce ograniczać zużycie plastiku. Jest to zbieżne z innymi badaniami, z których wynika, że plastik to namacalna kwestia, bliższa konsumentom znacznie bardziej niż pojęcie śladu węglowego, które może wydawać się nieco abstrakcyjne i bardzo skomplikowane. Zdecydowanie polityką środowiskową lokalu interesuje się tylko 23 proc. ankietowanych.
Nasze badanie nie przekreśla opinii, że ekologia jest ważna dla pokolenia Z, ale być może w tej konkretnej sytuacji, jaką jest wizyta w restauracji, ta sprawa jest spychana na dalszy plan. Nie znaczy to, że kwestie eko mocniej dojdą do głosu, kiedy to pokolenie dorośnie i się wzbogaci.

Badanie zostało przeprowadzone na panelu Ariadna na ogólnopolskiej próbie liczącej N=1082 osób. Kwoty dobrano wg reprezentacji w populacji Polaków w wieku 18 lat i więcej dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania
Termin realizacji: 5 - 8 listopada 2021. Metoda: CAWI.

Grafika: Ariadna


 

Tomasz Wygnański 84 Artykuły

W MMP prawie od 20 lat pisze o marketerach i strategiach marketingowych, a także o detalistach, BTL, digitalu i badaniach. Właściciel 8- kilogramowego kota.