Rusza portal wiedzy dla organizacji ratujących żywność

Informacje na nim zebrane ułatwią lokalnym organizacjom odbieranie i przekazywanie nadwyżek żywności oraz poszerzanie wiedzy z zakresu m.in. bezpieczeństwa żywności czy obowiązujących przepisów prawa.

W całej Polsce 3 300 lokalnych i regionalnych instytucji współpracuje z Bankami Żywności. Dla wielu z nich przekazywanie nadwyżek żywności to tylko jedna z form wsparcia jakie oferują potrzebującym, w związku z tym nie zawsze dysponują niezbędną wiedzą i kompetencjami do organizacji tego typu działań.
 
Z tego powodu Federacja Polskich Banków Żywności, w ramach programu Aktywni Obywatele - Fundusz Krajowy, opracowała portal ratujemyzywnosc.pl, który jest pierwszym tego typu kompendium wiedzy o ratowaniu żywności oraz pomocy żywnościowej, skierowanym głównie do organizacji pomocowych, poszukujących informacji i porad w zakresie odbierania i przekazywania nadwyżek żywności.
 
- Budowa portalu to odpowiedź na wyzwania związane z wdrożeniem Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności, która spowodowała zwiększenie liczby sklepów przekazujących żywność na cele społeczne. Kluczowa okazała się rozbudowa sieci organizacji pomocowych, które odbiorą żywność z krótkim terminem ważności z pobliskiego sklepu i szybko przekażą ją osobom potrzebującym, a także wzrost poziomu ich kompetencji i wiedzy na temat tych działań - mówi Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
 
Na portalu znajduje się obszerna baza wiedzy oraz inspiracje zebrane od różnych organizacji ratujących żywność. Osoby odwiedzające stronę ratujemyzywnosc.pl odnajdą informacje na temat m.in.: bezpieczeństwa żywności, prawnych aspektów odbierania nadwyżek żywności, świadomej konsumpcji i produkcji. W dziale „Inspiracje” dostępne są opisy dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań z zakresu ratowania żywności i włączenia społecznego. Powstała także zakładka, w której użytkownicy znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

- Dotychczas nie było miejsca, w którym organizacja, chcąca włączyć się w ratowanie żywności, mogła zdobyć wszystkie potrzebne informacje na ten temat. Portal ratujemyzywnosc.pl to efekt współpracy sieci Banków Żywności oraz lokalnych organizacji, które posiadają już doświadczenie w odbieraniu i przekazywaniu żywności. Jest to przestrzeń do upowszechniania wiedzy i doświadczeń, budowana przez praktyków i ekspertów - podsumowuje Beata Ciepła.

Joanna Hamdan 13050 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.