Na śniadanie lub szybki lunch

Bagietka z serem, ziołami i jajkiem.

Składniki na 4 porcje:
1 długa bagietka lub 2 mniejsze półbagietki
4 jajka S
200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego MÓJ ULUBIONY
150 g twardego sera feta
120 g sera mozzarella (1 kula)
6-7 łyżek mleka lub wody
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku 4 łyżeczki masła
sól
pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bagietkę rozcinamy w poprzek na pół, a następnie kroimy ją na dwie równe połowy. Wyskubujemy ze środka miąższ, tworząc w ćwiartkach bułki głębokie łódeczki, które wypełnimy serowym nadzieniem. Twarożek kanapkowo-sernikowy MÓJ ULUBIONY mieszamy z pokruszoną fetą, startą na tarce mozzarellą i kilkoma łyżkami mleka lub wody – nadzienie powinno być dość luźne, wilgotne – ale nie rzadkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozkładamy porcje sera do naszykowanych łódeczek. Pośrodku każdej robimy w masie serowej mocne wgłębienie, a następnie wbijamy w nie całe jajko. Wstawiamy bułki do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut. Białko powinno się całkowicie ściąć, a żółtko pozostać płynne. Wyjmujemy gotowe grzanki z piekarnika, na każdą nakładamy po łyżeczce świeżego masła. Posypujemy ziołami i gotowe!

Smacznego!

Joanna Hamdan 13050 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.