Jajko zdrowsze od kury? Czego jeszcze o nim nie wiesz?

Ma swoje święto. Obchodzimy je na całym świecie od 1996 roku, w tym roku przypada ono na 8 października. Światowy Dzień Jaja promuje wyjątkowość tego składnika w naszej codziennej diecie i uświadamia o jego wartościach odżywczych.

Wzór aminokwasowy
Białko, dzięki kompleksowemu dla organizmu składowi zostało uznane przez WHO za międzynarodowy wzorzec zestawu aminokwasowego, służący do mierzenia ich ilości w innych produktach.

Bomba witaminowa
Pomaga obniżać ciśnienie krwi. Jedna sztuka to kompleks witamin A, E, D i K, witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, której brak w ludzkim organizmie może przyczyniać się do wielu schorzeń neurodegeneracyjnych. W jaju skrywa się także bogactwo składników mineralnych: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen. Częścią lecytyny, która zawarta jest w jaju, jest cholina, a ta jest niezbędna w procesie regeneracji wątroby. Zjedzenie już dwóch jaj dziennie pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na tę substancję.

Żywność funkcjonalna niskokaloryczna
Zaliczane jest do żywności prozdrowotnej. Jedno jajo to tylko ok. 90 kalorii, a wraz z nim dostarczamy naszemu organizmowi niezwykle cenne składniki.

Białko zwierzęce z najmniejszym śladem węglowym
W piramidzie zdrowego żywienia jaja zostały umieszczone w tej samej grupie produktów co ryby oraz nasiona strączkowe. Jaja ze wszystkich białek zwierzęcych są najzdrowsze i mają najmniejszy ślad węglowy.

Dlaczego żółtko nie opada
Pływa sobie w żółtku, nic sobie nie robi z sił grawitacji i nie przykleja się do skorupki? Odpowiadają za to chalazy, czyli skrętki białkowe, które mocują żółtko do błony otaczającej białko.

Myć czy nie myć?
Mycie jajek w roztworze dezynfekcyjnym powoduje usuwanie naturalnej warstwy ochronnej – błony mucynowej pokrywającej skorupkę. Chroni ona jajko przed utratą wody i utrudnia wnikanie do wnętrza bakterii. Może jednak stanowić dla nich pożywkę i dlatego wiele osób ja zmywa. To sprawia, że jajka znacznie szybciej się psują i trzeba je trzymać w lodówce.

Kolor jajka
Barwa skorupki zależy od rasy kury. W Polsce uważaliśmy, że brązowe jajka są lepsze, zdrowsze i mają ciemniejsze żółtka. Dla naszego zdrowia nie ma to większego znaczenia.

Oddychająca skorupka
Skorupka kurzego jajka ma od 7 do 17 tys. porów, dzięki którym embrion oddycha.

Bicie piany
Kiedy robimy bezę, działa zjawisko denaturacji białek – efekt siły wywieranej przez mikser czy ubijaczkę. Powoduje to niszczenie wiązań wodorowych i rozprostowywanie się łańcuchów białek . Działa też koagulacja – pękają wiązania wewnątrz białek i tworzą nowe. Najbardziej trwała piana powstaje w miedzianym naczyniu.

Ugotowane czy surowe?
Jak to rozpoznać? Gdy zakręcimy leżącym  jajkiem, ugotowane wiruje, natomiast surowe się zatrzyma.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.