8 rzeczy, których nie wiesz o czekoladzie

Okazuje się, że czekolada bez sztucznych dodatków jest nie tylko rozkoszą dla podniebienia. Poleca się ją ze względu na liczne wartości odżywcze. Wcale nie trzeba więc rezygnować z przyjemności, by o siebie zadbać. Ale ten przysmak bywa też trujący dla niektórych zwierząt.

1. Remedium na bezsenne noce
Czekolada to najbogatsze źródło magnezu, który pomaga szybko i na długo zasnąć. Lody czekoladowe to comfort food, czyli jedzenie szczęścia, w czystej postaci. Służy relaksowi, przywołuje miłe wspomnienia.

2. Doskonała kuracja odchudzająca
Aby zrzucić zbędne kilogramy (przy obowiązkowym wysiłku fizycznym i zbilansowanej diecie) nie trzeba odstawiać czekolady. Teobromina i teofilina w niej obecne pobudzają metabolizm i przyspieszają spalanie tłuszczu. – Dobrej jakości czekolada zawiera także duże ilości błonnika odpowiedzialnego za uczucie sytości – wyjaśnia Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story.

3. Zamiast filiżanki kawy
Kostka lub dwie dobrej czekolady pobudzą do wysiłku i dodadzą energii, ale oczywiście działają najlepiej, kiedy dużo się ruszamy.

4. Środek przeciwbólowy
Czekolada w lodach może pomóc w przypadku lekkiego bólu głowy oraz bólów miesiączkowych.

5. Ochrona przeciwsłoneczna
Flawonoidy zawarte w czekoladzie zwiększają odporność skóry na szkodliwe promienie. Nie zastąpi ona jednak dobrego kremu z filtrem UV. 


6. Regulator ciśnienia
Ciemna czekolada zawiera flawonoidy, które chronią układ krążenia i mogą obniżyć ciśnienie krwi.

7. Czekolada jak trujący grzyb?
Czekolada na psa działa podobnie jak muchomor sromotnikowy dla człowieka. Najbardziej groźna dla zwierzęcia jest gorzka. Półtorej tabliczki może okazać się śmiertelne już dla średniej wielkości psiaków. Okazuje się, że nie tolerują one teobrominy i kofeiny, związków chemicznych obecnych w przysmaku dla ludzi.

8. Przyjemne uzależnienie
Ziarno kakaowe obfituje w substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany. To alkaloidy (morfina, kofeina, kokaina, atropina i chinina), które silnie działają na komórki nerwowe. Ale nie bez znaczenia są tu też zapach i smak kakaowca.

Zdjęcie: Shutterstock

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.