Polaków opanował szał na truskawki

Drugi miesiąc z rzędu najpopularniejszym polskim owocem są truskawki. W czerwcu i lipcu jadło je dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 88% i 85%). Wiemy też, jakie warzywa są na topie.

Według badania Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw 4% Polaków jadło truskawki codziennie, a dalsze 12% 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się jabłka, po które sięgało 76% badanych. Niewiele mniej, bo ponad dwie trzecie (68%) Polaków na początku lipca jadło czereśnie. To więcej zarówno niż przed miesiącem, jak i przed rokiem (o 44. p.p.).

W czerwcu i lipcu najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było też spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło też agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%, a aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej - wynoszą już 10%.

Najpopularniejszym warzywem w lipcu były młode ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje więcej niż dziewięciu na dziesięciu Polaków (96%). Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory, które jadło 95% badanych. Spożycie marchwi, pomidorów, a także ogórków i papryki jest wysokie przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu. Na podobnym poziomie, jak przed rokiem kształtowały się deklaracje konsumpcji pomidora (95%) oraz marchewki (84%). Wzrosło spożycie ogórka (93%), papryki (61%) oraz kalafiora (68%).

Kiedy jemy owoce i warzywa

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – tak postępuje 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 79% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 69% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 47% Polaków, natomiast na przekąskę – 50%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (36%).

To oznacza, że najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. Dla połowy badanych po najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. Ciekawie kształtuje się udział warzyw i owoców w przekąskach. W przypadku pierwszych w 25% składają się wyłącznie z warzyw i owoców, jednak jednocześnie 38% nie zawiera warzyw i owoców w ogóle. Najrzadziej (28%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Według Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw jedynie 17% Polaków odżywiało się w lipcu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Aż 50% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 14% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie sięgało po nie wcale.

Badanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja”.

Katarzyna Pierzchała 4802 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.