Naleśniki, rosół, pierogi: Polacy w pandemii uczą się gotować

Mastercard opublikował raport , który pokazuje jak przez ostatni rok pandemii zmieniły się nasze kulinarne zwyczaje. Wygląda na to, że Polacy sięgają w kuchni do korzeni.

Z najnowszych badań* wynika, że 68% Polaków deklaruje, że poprawiło swoje umiejętności w kuchni w ciągu minionych 12 miesięcy, a przeciętne gospodarstwo domowe spędza 14 godzin tygodniowo na przygotowywaniu posiłków.

Z raportu wynika również, że coraz częściej sięgamy po ulubione tradycyjne potrawy. Najczęściej wskazywanym daniem były naleśniki – 46% badanych potwierdziło, że przygotowało lub nauczyło się przygotowywać naleśniki w minionym roku. Drugie miejsce zajął rosół (44%), a trzecie - pierogi (43%).

W innych europejskich krajach popularne były takie dania jak spaghetti carbonara (Włochy), tortilla (Hiszpania) czy gulasz (Czechy). Jednak nie tylko tradycyjne dania królują w polskich domach. 73% respondentów przyznało, że w ostatnim roku częściej eksperymentowało z kuchnią i przepisami. Inspiracje do gotowania nowych dań czerpiemy m.in. z ekranu – 47% badanych przygotowało coś, co zobaczyło w telewizji lub w serwisach streamingowych.

Powrót wspólnego gotowania i spożywania posiłków
Poza praktycznym aspektem przygotowywania posiłków w domu, gotowanie wiąże się dla Polaków również z chęcią prowadzenia zdrowszego stylu życia (69%), nabywaniem nowych umiejętności (60%) i okazją do spędzania czasu z bliskimi (60%). 67% badanych przyznało, że wspólne gotowanie i spożywanie posiłków przyczyniło się do zacieśnienia więzi między domownikami. Większość (81%) twierdzi, że planuje kontynuować rytuał wspólnego zasiadania do stołu nawet po zniesieniu obostrzeń.

Ubiegły rok przyniósł również odrodzenie domowych kolacji z rodziną i przyjaciółmi – zarówno twarzą w twarz (70% badanych), jak i wirtualnie (26%). Prawie 3/4 ankietowanych (70%) zadeklarowało, że ta tradycja wieczornych spotkań przy stole na stałe wpisze się w ich kalendarze, kiedy restrykcje zostaną już zniesione.

Nowe zwyczaje zakupowe
Ograniczenia związane z pandemią zmieniły również to, jak i gdzie konsumenci robią zakupy. Co trzeci z nich przyznał, że w czasie obostrzeń po raz pierwszy zdecydował się na zakupy spożywcze online. 30% ankietowanych zauważyło, że na wirtualne zakupy wydaje więcej pieniędzy niż w czasie tradycyjnej wizyty w sklepie. Jednocześnie 36% Polaków planuje pozostać przy tej formie robienia zakupów po zniesieniu obostrzeń.

W czasie pandemii zwiększyły się również wydatki Polaków na produkty związane z wyposażeniem kuchni.

Najczęściej kupowaliśmy sprzęt kuchenny, w tym maszynki do pieczenia chleba, garnki i patelnie (62%), szkło stołowe (39%) oraz sztućce (26%). Częściej zamawialiśmy też inne produkty potrzebne do przygotowania idealnej kolacji w domu, w tym: świece (44%), nastrojowe oświetlenie (13%) czy głośniki (10%).

- Miniony rok był bardzo wymagający. Nagła zmiana trybu życia miała jednak swoje dobre strony. Polacy zyskali więcej czasu w domu i postanowili wykorzystać go do zacieśniania więzi z rodziną, powrotu do tradycji wspólnego biesiadowania, organizowania spotkań przy stole zamiast wyjścia do restauracji - komentuje Jerzy Hołub, dyrektor marketingu w polskim oddziale Mastercard Europe. - Zaczęli również rozwijać swoje kulinarne pasje. Pokrzepiający jest fakt, że zdecydowana większość Polaków chce kontynuować wspólne gotowanie i spotkania w rodzinnym gronie także po pandemii. To pokazuje, że trudna sytuacja, w jakiej obecnie jesteśmy, pozwoliła nam sobie przypomnieć, jak bezcenne są relacje z najbliższymi – dodaje Jerzy Hołub.

*Badanie zrealizowane przez Fly Research na próbie 19 000 dorosłych w 19 krajach, styczeń/luty 2021 r.

Zdjęcie: Mastercard

 

Ilona Mrozowska 4035 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.