Przystanek Piekarnia: jest popyt na zdrowe, dobre pieczywo

W pandemii powstały dwa nowe punkty, ale jeden już istniejący trzeba było zamknąć. O koncepcie, który jest czymś więcej niż tylko sklepem i planach z nim związanych opowiada Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią Przystanek Piekarnia.

Handelextra.pl: Skąd wziął się pomysł na stworzenie sieci, jaka jest jej historia?
Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią Przystanek Piekarnia: Piekarnia powstała w Piasecznie w 1989 r. Obecnie funkcjonujemy pod nazwą Przystanek Piekarnia. Rodzinna tradycja wypieku przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i bazuje na pieczywie produkowanym na naturalnym zakwasie. Zakwas dojrzewa kilkanaście godzin, tworzymy go sami od podstaw. Nie stosujemy żadnych gotowych mieszanek, nie skracamy procesu produkcji chleba. Sami tworzymy receptury i wprowadzamy nowe gatunki pieczywa. Stworzyliśmy jedyną na rynku piekarniczym linię pieczywa 100% orkiszowego z Bingen na zakwasie orkiszowym. Jako jedna z nielicznych piekarni posiadamy certyfikat Polskiego Towarzystwa Świętej Hildegardy z Bingen, gwarantującym prozdrowotne właściwości produkowanego przez Przystanek Piekarnia pieczywa orkiszowego.

Kiedy został uruchomiony pierwszy Przystanek Piekarnia?
Pierwszy punkt Przystanek Piekarnia powstał w Piasecznie przy ul. Szkolnej w 2013 r.

Jaki jest zasięg sieci i czy w przyszłości zamierzacie rozwijać się także w innych regionach kraju?
Punkty Przystanku Piekarnia mamy w różnych dzielnicach Warszawy oraz w Piasecznie. W chwili obecnej koncentrujemy się na najbliższym rynku w aglomeracji warszawskiej ze względu na krótki okres przydatności do spożycia i ograniczenia związane z jego transportem.

Dlaczego Przystanek Piekarnia to więcej niż sklep? Na czym ten koncept polega?
W Przystanku Piekarnia chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym oprócz pieczywa nasi klienci mogą usiąść, napić się kawy, zjeść słodkości, przekąski, śniadania. W Piasecznie od ponad roku działa Gastro Przystanek Piekarnia, połączenie konceptu piekarni z restauracją, w którym można również zjeść pożywne śniadanie, lunche, pizze, różne dania z karty, napić się wina. Oczywiście obecnie wszystko w ramach oferty na wynos.

W ofercie mamy hummusy, pasty, smalce wegańskie naszej produkcji. Oferujemy świeżo wyciskane soki, kanapki produkowane na miejscu z naszego pieczywa, naleśniki, kisze…. Posiadamy własną linię tłoczonych soków na zimno JarekJanek. W minionym roku wzbogaciliśmy ofertę o makarony orkiszowe, które również sami produkujemy. Od kilku sezonów produkujemy rzemieślnicze lody. Oprócz tego współpracujemy z dostawcami konfitur LaKoguta, naturalnych miodów, domowych soków owocowych, herbat.

Skąd pochodzą pieczywo i słodkie wypieki?
Zakład produkcyjny znajduje się w Piasecznie i stąd pochodzi pieczywo oraz wyroby cukiernicze, hummusy, pasty, makarony.

Czy jest szansa na powstanie sieci franczyzowej?
Obecnie wszystkie punkty należą do nas. Być może po ustabilizowaniu rynku po okresie pandemicznym, który teraz trwa, będziemy tworzyć możliwość współpracy z osobami z zewnątrz.

A jeżeli chodzi o wystrój takiego punktu - jest on jednolity dla wszystkich placówek?
Każdy z punktów jest projektowany przez architekta, który wprowadza stałe elementy wnętrza: lady, płytki, cegły, roślinność. Jednak wszystko zależy od specyfiki punktu i dlatego każdy projekt jest tworzony indywidualnie dla każdej z lokalizacji.

Czy oferujecie jakieś dodatkowe usługi?
Od zeszłego roku umożliwiamy również zakupy naszych wyrobów z dostawą do domu. Formularz naszego zamówienia dostępny jest na stronie: www.przystanekpiekarnia.pl.

A kto jest klientem Przystanku Piekarnia?
Naszą ofertę kierujemy do wszystkich osób, którym nieobojętny jest świadomy wybór zdrowego pieczywa. Dla osób, które po zjedzeniu „zwykłego” pieczywa z dużych sklepów odczuwają ciężkość na żołądku, mają zgagę. Wiele osób przychodzi do nas po pieczywo orkiszowe, chleby żytnie na zakwasie. To nie jest pieczywo głęboko mrożone, z gotowych mieszanek. Do jego stworzenia potrzebujmy czasu, nie polepszamy natury lecz pozwalamy jej się wykształcić. Takie są nasze zakwasy, na bazie których powstają nasze chleby. Nawet tzw. zwykłe pieczywo pszenne typu bagietki, czy ciabatty produkujemy na długodojrzewającym zakwasie pszennym, aby gluten był bardziej podatny na trawienie przez nasz organizm.

Co wyróżnia Przystanek Piekarnia na tle innych tego typu punktów?
Wieloletnie doświadczenie, rzemieślniczy wyrób, własnoręcznie stworzone receptury na pieczywo, naturalność.

Które produkty z oferty Przystanku Piekarnia są hitami sprzedażowymi?
Nasze autorskie pieczywo 100% orkiszowe: chleby, bułki oraz ciasteczka orkiszowe, chleby żytnie na zakwasie, ciasto drożdżowe, które smakuje jak u babci, serniki, brownie, pyszne torty.

Zdradzi Pani plany względem sieci, czy będą otwierane kolejne sklepy, jeżeli tak to gdzie?
W ciągu roku otworzyliśmy dwa nowe Przystanki Piekarnia w Warszawie: przy Powstańców Śląskich oraz przy Konstancińskiej. Jednocześnie ze względu na pandemię musieliśmy zamknąć punkt w centrum Warszawy - zamknięcie biur, szkół, uczelni, zmniejszony ruch pieszych spowodowały, że centrum miasta zupełnie zamarło i do tej pory nie wróciło do normy w porównaniu do zeszłego roku. Obecnie sytuacja jest bardzo dynamiczna, ale konsumenci zdrowego pieczywa na szczęście dopisują. Od naszych klientów wiemy, że naszych punktów brakuje na Białołęce i Targówku, więc w tamtych okolicach będziemy szukać kolejnych lokalizacji dla naszych punktów.

Joanna Hamdan 13061 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.