9 lutego - Międzynarodowy Dzień Pizzy

To właśnie tego dnia ten najpopularniejszy na świecie przysmak rodem ze słonecznej Italii, obchodzi swoje święto.

Jak wiadomo bazą każdej z tradycyjnych pizz jest ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella, do tego dodatki takie jak oliwki, suszone czy gotowane szynki, pieczarki, cebula, anchois czy owoce morza. Wszystko to zapiekane w mocno nagrzanym piecu. Danie to nieznacznie różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi.

W Polsce najpopularniejsze są jednak te w typie rzymskiej, na nieco sztywniejszym, równym cieście, i neapolitańskiej – z pulchnymi rantami i mokrym środkiem.

Jak wynika z danych Glovo niekwestionowaną królową pizz w dostawie jest Pepperoni. Równie chętnie Polacy wybierają także Margheritę oraz Capriciosę, czyli klasyczną pizzę z szynką i pieczarkami. Tuż za podium uplasowała się pizza Prosciutto e rucola z włoską suszoną szynką i rukolą, a także hawajska. Z kolei jeżeli chodzi o to skąd Polacy preferują pizzę to okazuje się, że chętniej wybierają lokalne pizzerie, niż te zrzeszone przez globalne sieci - 56% zamówień pochodzi właśnie z pojedynczych lokali.

Najchętniej wybieramy włoski przysmak w weekendy - aż 37% zamówień pizzy generowanych jest w soboty i niedziele - podaje Glovo.

Joanna Hamdan 12228 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.