9 lutego - Międzynarodowy Dzień Pizzy
To właśnie tego dnia ten najpopularniejszy na świecie przysmak rodem ze słonecznej Italii, obchodzi swoje święto.
W Polsce najpopularniejsze są jednak te w typie rzymskiej, na nieco sztywniejszym, równym cieście, i neapolitańskiej – z pulchnymi rantami i mokrym środkiem.
Jak wynika z danych Glovo niekwestionowaną królową pizz w dostawie jest Pepperoni. Równie chętnie Polacy wybierają także Margheritę oraz Capriciosę, czyli klasyczną pizzę z szynką i pieczarkami. Tuż za podium uplasowała się pizza Prosciutto e rucola z włoską suszoną szynką i rukolą, a także hawajska. Z kolei jeżeli chodzi o to skąd Polacy preferują pizzę to okazuje się, że chętniej wybierają lokalne pizzerie, niż te zrzeszone przez globalne sieci - 56% zamówień pochodzi właśnie z pojedynczych lokali.
Najchętniej wybieramy włoski przysmak w weekendy - aż 37% zamówień pizzy generowanych jest w soboty i niedziele - podaje Glovo.

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.
Komentarze