

Organiczna whisky dostępna w Polsce
Mowa o Waterford Organic Gaia 1.1.
Pierwsza organic single malt (tj. whisky tworzona w 100% ze słodu jęczmiennego ) powstała z destylatów, dojrzewających w beczkach 1st fill burbon, virgin american oak, ex french wine i beczek po wzmacnianych winach. Alkohol destylowany był w 2016 roku z jęczmienia pochodzącego z kilku farm, zajmujących się uprawą organiczną, dzięki czemu uzyskał certyfikat Organic Trust. Farmy te charakteryzują się niską wydajnością plonów, dlatego do produkcji whisky użyto zbiorów pochodzących aż z sześciu różnych upraw – bez wykorzystania nawozów oraz środków chemicznych.
Destylarnia jest w stanie rokrocznie zalać organicznym destylatem nie więcej niż 400-500 beczek. To właśnie dlatego Gaia stała się łakomym kąskiem dla wszelkiej maści kolekcjonerów unikatowych, wysokoprocentowych trunków. Co istotne – pierwsza w pełni organiczna edycja Waterford otwiera serię Arcadian, mającą upamiętniać rdzennych, radykalnych farmerów z ich alternatywną filozofią przywiązania do dziedzictwa zbóż i nietypowych metod ich uprawy.
W aromacie Waterford Organic wyczuwalny jest świeży, naturalny zapach słodu jęczmiennego i płatków śniadaniowych, a także musu bananowego, soku z gruszki, miodu czy nawet karmelków. Whisky jest pikantna, niczym imbir, i mocno rozgrzewająca, a przy tym odpowiednio zbalansowana słodyczą moreli, budyniu waniliowego, brzoskwiń i crème brulee.
Gaia 1.1 jest butelkowana (0,7 l) przy 50%. ABV w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno i jakichkolwiek dodatków. Oficjalnym dystrybutorem marki na Polskę jest firma Tudor House Ltd. Produkt można kupić między innymi w sieci sklepów stacjonarnych Ballantines (https://sklep-ballantines.pl).

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.
Komentarze