Grypa ptaków znowu w Polsce
Zaledwie nieco ponad trzy miesiące Polska cieszyła się wolnością od grypy ptaków. Należy spodziewać się ponownego zakazu eksportu drobiu poza UE.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował w środę 25 listopada o wykryciu ogniska grypy ptaków w Polsce. Znajduje się ono w stadzie kur niosek w powiecie wolsztyńskim, w województwie wielkopolskim. Już na początku listopada wysoce zjadliwa grypa ptaków wystąpiła u drobiu w Niemczech i Niderlandach, a obecnie już także w Szwecji, Wielkiej Brytanii, Danii i Francji. Na razie są to pojedyncze przypadki, najwięcej wystąpiło w Niemczech (10). Znacznie więcej przypadków wykryto u dzikiego ptactwa.
– Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zwraca się po raz kolejny z apelem do wszystkich hodowców drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności i wzmocnienie stosowanych środków bioasekuracji na swoich fermach – apeluje organizacja. – Od stosowania wysokich standardów hodowli ptactwa zależy ochrona gospodarstw przed wniknięciem wirusa H5N8. Podstawowe zalecenia dotyczące bioasekuracji zostały ujęte w ulotce wydanej przez Izbę – przypomina KRD.
Wirus grypy ptaków typu H5N8 wystąpił w Polsce na przełomie 2016/2017 roku, kiedy wykryto sześćdziesiąt pięć ognisk u drobiu oraz sześćdziesiąt osiem przypadków u dzikiego ptactwa. Doświadczenia z tamtego okresu pozwoliły zrewidować i zaakcentować pewne elementy procedur z zakresu bioasekuracji, które są najskuteczniejsze do zapobiegania wystąpienia choroby.
Pokazał to mijający sezon 2019/2020, w trakcie którego polscy hodowcy i producenci drobiu również musieli zmierzyć się z tym zagrożeniem w hodowlach. Jednak doświadczenie i dyscyplina pozwoliły zatrzymać rozprzestrzeniającą się chorobę, dzięki czemu odnotowano dwa razy mniej ognisk niż trzy lata wcześniej.
KRD-IG przypomina o zaleceniu utrzymywania drobiu w zamknięciu, co zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem, choć nie eliminuje zagrożenia całkowicie.
Do najważniejszych czynności zapobiegawczych należą:
- zabezpieczenie budynków, w których utrzymywany jest drób przed dostępem dzikich zwierząt, w tym dzikiego ptactwa;
- zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem dzikiego ptactwa;
- karmienie i pojenie drobiu wyłącznie wewnątrz budynków inwentarskich;
- stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do obsługi drobiu;
- stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.
Przypomnijmy, że występowanie grypy ptaków u drobiu skutkuje zakazem eksportu tego rodzaju mięsa do wielu krajów pozaunijnych, zwłaszcza azjatyckich czy RPA, które nie stosują rejonizacji i od razu obejmują zakazem całe państwo. Choć polscy producenci wciąż będą mogli sprzedawać mięso na rynki unijne, to warto przypomnieć, że europejski konsument chętnie wybiera filety, podczas gdy Azjaci preferują elementy z kością, np. skrzydełka.

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.
Komentarze