Arla Foods: kategoria z perspektywami

Kawy RTD, chociaż na rynku zadebiutowały nie tak dawno, mogą dynamicznie się rozwijać - mówi Roman Jawczak, regional commercial manager Arla Foods/Starbucks RTD.

„HANDEL”: Na ile dzisiaj duża jest kategoria kaw „ready to drink” w Polsce i jaki ma potencjał?
ROMAN JAWCZAK: Kategoria kaw RTD (ready to drink) w Polsce w okresie ostatnich 12 miesięcy osiągnęła wartość ponad 81 mln zł i jest już niemal dwukrotnie większa w stosunku do 2017 r. W połowie 2018 r. na rynku zadebiutowała marka Starbucks, napędzając rozwój całej kategorii. Jest to bardzo młoda kategoria z dalszymi perspektywami dynamicznego rozwoju. U naszych zachodnich sąsiadów warta jest pond 280 mln euro, a więc kilkunastokrotnie więcej niż w Polsce.

Jak wyglądało lato w tej kategorii i jak na nią wpłynął COVID-19?
Pomimo lekkiego spowolnienia w okresie marzec-maj 2020 wywołanego pandemią kategoria kaw RTD wciąż jest najszybciej rosnącą kategorią napojową, z dynamiką +21% rok do roku. Za 79% procent wzrostu kategorii odpowiada marka Starbucks, tworząc wspólnie z markami własnymi sieci detalicznych swoisty tandem, dwa filary wzrostu działające w symbiozie. Kategoria rośnie we wszystkich istotnych kanałach sprzedaży zarówno w zakresie wskaźników rotacyjnych, dystrybucyjnych, jak i wartościowych. Szczególnie na tym tle wyróżnia się Starbucks, który notuje najwyższe poparcie konsumenckie w zakresie poziomu rotacji pomimo najwyższej ceny na rynku. Jedynym kanałem, który nie wykorzystuje w pełni potencjału kategorii kaw RTD i marki Starbucks, jest kanał stacji paliw benzynowych.

Jak przekonywać Polaków do sięgania po tego typu produkty?
Jak większość napojów, również kawa RTD jest częściowo zależna od pogody, a co za tym idzie – tzw. trafficu w sklepach, który w tym roku uzależniony jest również od wyjątkowej sytuacji związanej z pandemią. Na skłonienie konsumenta do sięgnięcia po tego typu produkty ma ekspozycja i lokalizacja w sklepie. To produkt impulsowy, więc sprawdzian zdaje obecność w półce on-the-go i zduplikowanie ekspozycji w obszarze napojów energetycz-
nych oraz w dalszej kolejności nabiałowych. Badania pokazują, że wykorzystanie narzędzia w postaci użyczanych lodówek premium Starbucks przekłada się na wzrost odsprzedaży nawet na poziomie +150% versus sprzedaż bez lodówek. Działania kaw Starbucks RTD wspierane były i będą również w 2021 r. bardzo widoczną kampanią reklamową mającą na celu dalszą popularyzację kategorii napojowej z największym potencjałem na rynku.

Które kawy mrożone z portfolio Starbucks sprzedają się najlepiej?
Starbucks wyróżnia się najbardziej zdywersyfikowanym asortymentem odzwierciedlającym ofertę kawiarni. Prym wiodą kubki Chilled Classics – klasyczny rytuał – chłodna rutyna, przyjemność, orzeźwienie, 8 wariantów, w tym dwie tegoroczne nowości na bazie alternatywa mleka. Oferta w butelkach to platforma Frappuccino – pyszna zachcianka, słodki moment radości. Ofertę uzupełnia oferta puszek Doubleshot Espresso – naturalna energia pochodząca z ziaren kawy i zawartej w niej kofeiny. Najbardziej popularnymi wariantami są: Caramel Machiatto, Latte oraz Cappuccino.

Joanna Hamdan 11620 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.