Ryby i owoce morza coraz bardziej popularne

Z najnowszych badań wynika, że aż 74% Polaków przeszło na zrównoważoną dietę i włączyło do jadłospisu norweskie ryby i owoce morza.

Według ostatnich danych pochodzących z Indeksu konsumentów owoców morza (ang. The Seafood Consumer Index) wynika, że już dwie trzecie ludzi wprowadziło zmiany w swojej diecie, aby była ona bardziej zrównoważona i przyjazna dla środowiska. Są to wnioski pochodzące z najnowszego badania przeprowadzonego przez firmę Kantar na zlecenie Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.

- Konsumenci zdają sobie sprawę z zachodzących zmian klimatycznych i posiadają wiedzę o bezpieczeństwie żywności. Zmieniają swoje nawyki żywieniowe, aby produkty które spożywają były pozbawione dodatków i pochodziły ze zrównoważonych hodowli. Jest to wyraźna wskazówka, że chcemy dokonywać bardziej świadomych wyborów dotyczących jedzenia, a to jeden z ważniejszych kroków ku zrównoważonej diecie - mówi Tom Jørgen Gangsø, dyrektor ds. analizy rynku w Norweskiej Radzie ds. Ryb i Owoców Morza.  

Zrównoważona dieta Polaków

Polacy są na dobrej drodze do zmian żywieniowych i przejścia na bardziej zrównoważoną dietę. Wyniki badań pokazują, że aż 74% polskich respondentów deklaruje, że wprowadziło zmiany w swojej diecie jak i swojej rodziny mając na względzie wpływ produkcji żywności na zmiany klimatyczne.

Co ciekawe, zarówno młodzież jak i osoby starsze doskonale rozumieją potrzebę wprowadzania zmian w swoim codziennym życiu i rozsądnie wybierają produkty, które później lądują na ich talerzach. Z badania wynika, że w grupie wiekowej 20-34 lata aż 71% respondentów przeszła na bardziej zrównoważoną dietę, analogiczna sytuacja ma miejsce również wśród osób w wieku 35-49 lat oraz 50-65 lat.

Można też zauważyć pewną korelację pomiędzy osobami, których jadłospis jest bogaty w ryby i owoce morza a pozytywnym nastawieniem do zrównoważonej diety. Wśród polskich respondentów aż 78% osób spożywa ryby i owoce morza przynajmniej raz w tygodniu i zmieniło już swoje nawyki żywieniowe na bardziej przyjazne dla środowiska.

Mały krok dla człowieka, a wielkie znaczenie dla planety

Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zrównoważona dieta charakteryzuje się niskim wpływem na środowisko i przyczynia się do bezpieczeństwa żywności. Jest również odpowiednia pod względem odżywczym i dąży do optymalizacji wykorzystywania zasobów naturalnych. Wystarczą już małe zmiany w codziennych nawykach żywieniowych, aby dieta była odpowiednio zbilansowana.

Jednym ze sposobów jest urozmaicenie menu, oraz wybieranie jak najmniej przetworzonych produktów i włączenie do swojej diety ryb i owoców morza, które pochodzą za zrównoważonych norweskich hodowli. Pozwoli to na większą różnorodność posiłków, co przyniesie korzyści zarówno dla zdrowia oraz środowiska. Ponadto, sięgając po pełnowartościowe produkty dostarczane są do organizmu niezbędne składniki odżywcze, jak np. białko i kwasy Omega-3 zawarte w rybach, które są ważne dla właściwego zdrowia fizycznego i psychicznego oraz wsparcia odporności.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.