Drób będzie tańszy

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w IV kw. ceny mięsa drobiowego powinny spadać, potem jednak możliwy jest ich wzrost.

- W IV kwartale br. może wystąpić niewielki spadek cen detalicznych mięsa drobiowego. Czynnikami oddziałującymi hamująco na ich poziom mogą być: zmniejszenie cen detalicznych wieprzowiny, słabszy popyt w kanale HoReCa, a czynnikiem wspierającym ich wzrost może być zmniejszenie produkcji, jednakże w tym przypadku istotna będzie skala zjawiska - napisano.

Analitycy IERiGŻ piszą, że w pierwszej połowie 2021 roku ceny detaliczne przypuszczalnie będą charakteryzowały się słabą tendencją wzrostową, o czym zadecyduje zmniejszenie produkcji i podaży oraz utrzymanie eksportu na relatywnie wysokim poziomie.

IERiGŻ ocenia, że w 2020 roku spożycie drobiu w Polsce zwiększy się o 3,6% do 28,5 kg na mieszkańca.

Przypomnijmy, że we wrześniu mięso drobiowe w sklepach było średnio tańsze niż przed rokiem o 3,4%, natomiast w ciągu 9 miesięcy trzeba było średnio płacić za nie więcej niż rok wcześniej o 0,9%. Dla porównania wieprzowina podrożała w tym czasie o 11,9%, wędliny i 11,3%, cielęcina o 3,6%, a wołowina o 2,1%. Żywność ogółem była droższa od stycznia do września o 6,1% niż rok wcześniej.

maw/PAP Biznes

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.