Czy Polacy myślą o zdrowiu podczas zakupów?

Czy Polacy kupują zdrową żywność i czy jest to jednoznaczne z przestrzeganiem zdrowiej diety? Czy wybierając produkty bio wiedzą, czym te się charakteryzują? O to wszystko i jeszcze więcej zapytaliśmy użytkowników aplikacji Moja Gazetka.

W sumie 82,3% ankietowanych zadeklarowało, że zawsze lub prawie Za pozytywną informację można uznać, że 82,3% ankietowanych deklaruje, że stara się kupować zdrową żywność. Dokładnie tyle samo badanych twierdzi również, że wie, czym charakteryzują się produkty ekologiczne oraz bio.

72,5% ankietowanych zazwyczaj lub zawsze czyta skład produktów przed umieszczeniem ich w koszyku. Nieco mniej, bo 65,4%, zwraca uwagę na ich wartości odżywcze. 12,1% nigdy nie zwraca uwagi na skład produktów, a 22,5% nie interesują wartości odżywcze.

Co ciekawe, 19,52% osób, które starają się kupować zdrową żywność, nie czyta lub zazwyczaj nie czyta składu produktów. Możliwe, że wynika to z doświadczenia i znajomości rynku zdrowej żywności.

A czy odżywiają się zdrowo?

Mimo zaleceń WHO, by spożywać maksymalnie 0,5 kg czerwonego mięsa w tygodniu, jedynie 18,1% respondentów stara się mięso ograniczać (więcej o ograniczaniu wybranych produktów w diecie piszemy niżej). Tygodniowa średnia w Polsce to wciąż ok. 1,3 kg. 86,4% nie jest i nie planuje być na diecie wegetariańskiej ani wegańskiej. Wegetarianie to jedynie 3,3% ankietowanych, a weganie - 1,8%.

Planowanie jadłospisu z wyprzedzeniem sprzyja zdrowemu odżywianiu i pomaga ograniczać marnowanie jedzenia. 44,1% badanych planuje jadłospis z wyprzedzeniem, 55,9% tego nie robi.

Ograniczenie spożycia niektórych substancji to coraz silniejszy trend. W naszym badaniu aż 61,6% ankietowanych przyznało się do ograniczania spożycia cukru, 37,4% spożycia tłuszczu, a 36% — glutaminianu sodu. To trzy najczęściej ograniczane składniki — dalej pojawiły się również mięso i gluten, a także pojedyncze głosy m.in. laktozę, sól czy alkohol. Około 24% nie wprowadza do diety żadnych tego typu ograniczeń. Wyniki nie sumują się do 100%, ponieważ ankieta pozwalała wybrać więcej niż 1 opcję.

Mimo że wspomniane wyżej 82,3% osób dba o to, by kupować zdrową żywność, a większość ankietowanych ogranicza spożycie substancji uznawanych za niezdrowe, to tylko 57,8% twierdzi, że przestrzega zdrowej diety.

73,4% ankietowanych odpowiedziało, że produkty ekologiczne powinny lub raczej powinny być lepiej oznaczane w gazetkach promocyjnych lub zajmować osobne strony.

Natomiast jeśli chodzi o dostępność produktów bio i eko już w sklepach, tylko 33,1% badanych twierdzi, że jest ona wystarczająca. 42,7% uważa, że jest zbyt mała lub zdecydowanie zbyt mała. 22,2% nie ma zdania na ten temat.

Z danych, które otrzymaliśmy od HiperCom dowiedzieliśmy się, jak wygląda rzeczywista obecność zdrowej żywności w gazetkach promocyjnych. Analizie poddano okres 25.03.2020-25.05.2020 i gazetki najpopularniejszych sieci handlowych.

W ciągu 3 miesięcy w 301 gazetkach pojawiło się łącznie 642 produkty oznaczone jako zdrowe. Dokładnie było to 281 produktów bio, 108 produktów ekologicznych, 191 wegańskich oraz 62 wegetariańskie. Należy mieć na uwadze, że przedstawione liczby dotyczą jedynie produktów w gazetkach — nie całej zdrowej żywności na półkach sklepów.

Moja Gazetka to aplikacja do przeglądania gazetek promocyjnych, tworzenia i udostępniania list zakupów oraz zarządzania kartami lojalnościowymi. Każdego miesiąca publikuje ok. 600 gazetek, a w bazie ma ponad 90 sklepów z 12 kategorii. Miesięcznie z aplikacji korzysta 450 tys. użytkowników, a w samej Polsce zanotowała już ponad 1,5 mln instalacji aplikacji.

 

 

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.