Rzemieślnicze lody czekoladowe - zdrowy hit lata!
Dla wielu ten zimny deser to synonim lata i wakacji, dla innych czynnik przywołujący dziecięce wspomnienia, a jeszcze dla innych pyszna, słodka przekąska.
Rosnące zainteresowanie produktami rzemieślniczymi jest wynikiem zmieniających się trendów. Trend świadomego odżywania rozgościł się w naszym kraju, co potwierdza także popularność diet np. wegańskiej, wegetariańskiej czy fleksitarianizmu***. Ważne jest zatem, aby lody były pyszne, ale miały także dobry skład. Czy można to pogodzić? Okazuje się, że można. Na rynku od kilku sezonów królują lody wytwarzane w lokalnych lodziarniach ze składników pozyskiwanych od zaufanych dostawców.
Jakie smaki królują w tym sezonie?
Palone masło z owsem, czarny sezam, mojito, śliwka z fiołkiem, a nawet solone orzeszki – te smaki zachwycą każdego miłośnika nietypowych połączeń. Jednak nadal tradycyjne smaki, tj. czekolada, wanilia, truskawka są chętnie wybierane przez lodożerców.
– Lody czekoladowe wytwarzamy w kilku wariantach. Naszym podstawowym smakiem jest tzw. mocna czekolada. To bardzo intensywne lody czekoladowe, które są chwalone zarówno przez koneserów czekolady, ale i przez dzieci. Sam również jestem ich fanem. Mamy także nieco łagodniejszą opcję – są to tzw. mleczne lody czekoladowe przygotowane specjalnie z myślą o młodych konsumentach. Oprócz tego chętnie bawimy się nutami smakowymi. Od czasu do czasu proponujemy np. lody czekoladowe z pomarańczą, z marakują, z chilli czy z solą morską – komentuje Paweł Sypniewski z Sucré - Lody Naturalne.
O właściwościach prozdrowotnych czekolady można mówić wiele. Jednak, aby jej działanie było pozytywne musi pochodzić z dobrego źródła.
– Wybieramy dostawców, którzy są w stanie dostarczyć produkt wysokiej jakości. W przypadku czekolady współpracujemy z lokalnym wyspecjalizowanym producentem, który sprowadza ziarno kakaowca do Polski i cały proces wytwarzania czekolady odbywa się w jego manufakturze. Ostatnia partia czekolady, która w całości pochodziła z ziarna kakaowca z Wenezueli, trafiła do nas prosto z procesu produkcji w Manufakturze Czekolady – była jeszcze ciepła i płynna. Dzięki temu nasze lody czekoladowe są zachwalane przez ich miłośników i chętnie po nie wracają – dodaje Sypniewski.
Jaka czekolada będzie najlepsza do lodów?
Na rynku obecne są manufaktury czekolady, które specjalizują się w rzemieślniczej produkcji bean to bar – czyli od ziarna kakaowca, po tabliczkę. Taka czekolada nie przypomina tej wytworzonej na masową skalę. Cechuje ją krótki skład, wysoka jakość ziaren kakaowca i smak, który będzie idealnym dopełnieniem zimnego deseru.
– Rzemieślnicze sposoby produkcji nie muszą podporządkowywać się jedynie wskaźnikom wydajnościowym, które są priorytetem dla wielkich koncernów. Cechuje je krótki, prosty skład i nieprzemysłowa produkcja. Już sam zapach i wygląd czekolady rzemieślniczej wiele mówi o tym, czego spodziewać po takim produkcie, a w efekcie – jaki smak będą miały przygotowane z niej lody – informuje Marcin Parzyszek z Manufaktury Czekolady Chocolate Story.
– Kolor lodów przygotowanych na bazie czekolady rzemieślniczej jest bardziej intensywny od tych przygotowanych z czekolady przemysłowej. Podobnie jest ze smakiem i zapachem. Czekolady bean to barowe cechuje najwyższa jakość surowców oraz wysoka zawartość kakao: od 44 proc. aż po 100 proc. kakao, bez absolutnie żadnych dodatków – dodaje.
Czekoladowe lody rzemieślnicze wyróżniają się walorami smakowymi oraz wyższą ceną. Za jedną porcję takiego deseru zapłacimy ok. 5-6 zł.
* Kantar na zlecenie firmy Lotte Wedel, "Lody oczami Polaków i Włochów"
** Raport „Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji”, Inquiry, ITBC Communication
***Rślinniejemy, Raport Roślinniejemy 2019. Postawy Polaków wobec produktów roślinnych
Komentarze