25 marca - Międzynarodowy Dzień Gofra

Z tej okazji marka E.Wedel proponuje ten przysmak z dodatkiem wedlowskiej czekolady.

Gofry czekoladowe

Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 jajka, żółtka i białka (osobno)
55 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
450 g maślanki
1/2 - 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól - przesiewamy i mieszamy. Żółtka miksujemy z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę miksujemy z suchymi składnikami. Odkładamy ciasto na 5 minut. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy do odłożonego ciasta razem z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Joanna Hamdan 10972 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.