Kantar: Polacy jedzą za mało warzyw i owoców

Co trzeci konsument twierdzi, że zjada prawidłową ilość warzyw i owoców, choć nie ma pojęcia, jakie jest zalecane spożycie. Producenci i dostawcy przystępują do akcji.

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zlecił firmie Kantar badanie, ile warzy i owoców jedzą Polacy, ile razy dziennie oraz jaki jest ich stan wiedzy na ten temat. Wyniki okazały się zaskakujące. Choć niemal wszyscy respondenci (98%) potrafili wymienić korzyści, płynące z konsumpcji warzyw i owoców, aż trzech na czterech nie potrafiło odpowiedzieć na pytanie, ile tych produktów powinno się jeść w ciągu dnia. W tej grupie 16% udzieliło nieprawidłowych odpowiedzi, a 59% nie udzieliło żadnej. Jednocześnie 46% uznało, że zjada odpowiednią ilość owoców i warzyw.

Z badania wynikło, że owoce najczęściej zjadane są w postaci surowej, głównie jako przekąska między posiłkami (60% wskazań), a także jako dodatek do podwieczorku (41%) lub drugiego śniadania (35% – tu warto zauważyć, że badanie przeprowadzono wśród konsumentów w wieku co najmniej 15 lat). Warzywa przeważnie zjadane są jako element obiadu – zupa lub surówka (84%), rzadziej na kolację czy śniadanie (odpowiednio 37% i 30%). Zdecydowanie najczęściej Polacy sięgają po jabłka (84%), cytryny i banany (77% i 75% – badanie przeprowadzono w lutym), natomiast z warzyw w potrawach najczęściej gościły cebula, marchew i pomidory (87%, 86%, 82%). Osobno sklasyfikowano ziemniaki, po które sięga 94% konsumentów, zwłaszcza starszych, a niemal co piąty pytany spożywa ziemniaki codziennie.

Wciąż za mało

– Polska zajmuje trzecie miejsce w Unii pod względem produkcji warzyw i owoców, natomiast w spożyciu warzyw wypadamy na szóstym, a owoców – na czwartym miejscu od końca – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Warzyw i Owoców. – Zdecydowaliśmy się zatem jako branża do zachęcania do spożycie większej ilości tych upraw i dlatego zdecydowaliśmy się na określenie grupy, do jakiej chcemy dotrzeć – wyjaśnia genezę badań.

Kantar zadał uczestnikom badania pytanie o to, w jakich posiłkach i w jakich ilościach jedli warzywa i owoce poprzedniego dnia. Tylko 25% odpowiedziało, że były one komponentem każdego z posiłków, natomiast tylko w przypadku 7% stanowiły one co najmniej połowę każdego z dań, jak zalecają dietetycy. W przypadku więcej niż co trzeciego pytanego żaden z posiłków nie składał się w połowie z warzyw lub owoców, a 4% nie miała w diecie tych produktów w ogóle. Tymczasem zgodnie z najnowszymi zaleceniami powinno się ich zjadać 400 g dziennie w pięciu porcjach.

Dlatego oprócz zaangażowania w już działające programy edukacyjne, takie jak "Program dla szkół" producenci przez najbliższy rok będą zlecać Kantarowi badania ilościowe i jakościowe, mierzące stan spożycia warzyw i owoców w poszczególnych porach roku oraz efekty kampanii edukacyjnych. Podsumowanie akcji nastąpi w styczniu 2021 roku.

Zdjęcie: Shutterstock

Magdalena Weiss 2416 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.