Międzynarodowy Dzień Pizzy. Capricciosa znów na szczycie

9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji serwis PizzaPortal.pl zebrał najważniejsze statystyki dotyczące tego włoskiego przysmaku.

Pizza to nadal najchętniej zamawiany rodzaj dania za pomocą PizzaPortal.pl – stanowi 54,9% wszystkich zamówień.

Najpopularniejszym rodzajem tego włoskiego przysmaku od lat jest capricciosa, której smak jest niezmiennie doceniany przez Polaków od wielu lat. Na podium znalazły się również margherita oraz pepperoni.
 
Dużą popularnością cieszy się też hawajska, wokół której nie brakuje kontrowersji.
 
– Do ulubionych dodatków wybieranych przez zamawiających na PizzaPortal.pl należą szynka, pieczarki, cebula, salami i papryka. Ulubionym sosem jest niezmiennie czosnkowy – wybiera go aż 58% zamawiających. Na drugim miejscu znalazł się pomidorowy, na który decyduje się 8% osób, a podium zamyka BBQ z popularnością na poziomie 5% – mówi Tomasz Lipiński, dyrektor marketingu PizzaPortal.pl.
 
Zamawiający najchętniej wybierają pizzę o średnicy 30-34 centymetry. Na taką opcję decyduje się 36% zamawiających. 11% osób kupuje pizzę o średnicy powyżej 50 centymetrów, a zaledwie 2% decyduje się na mniejszą niż 25 cm.
 
Koszty pizzy rosną 
Capricciosa Index przygotowany przez PizzaPortal.pl wykazał, że w 2019 r. za ulubioną pizzę zamawiający musieli zapłacić o 8% więcej niż w roku 2018. Ceny najbardziej wzrosły w Lublinie, bo aż o 23 proc. Średnio zamawiający płacili 31,11 zł.

– Największy wzrost cen w ciągu tego roku – poza Lublinem – odnotowaliśmy w Toruniu, Poznaniu, Bydgoszczy czy Wrocławiu. W Lublinie za pizzę zamawiający zapłacą 34,19 zł, a rok wcześniej było to średnio 27,72 zł – mówi Piotr Kruszyński, prezes PizzaPortal.pl. – Sprawdziliśmy również, kiedy Polacy najchętniej zamawiają pizzę. Zdecydowanie jest to niedziela w godzinach między 18.00 a 19.00 – dodaje.

 

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }