Norweski łosoś - to Polacy lubią najbardziej

Polska jest największym rynkiem zbytu ryb i owoców morza z Norwegii - w 2019 r. do naszego kraju dostarczono 230 tys. ton tych produktów.

W 2019 r. Norwegia eksportowała 2,6 mln ton ryb i owoców morza na cały świat, a do Europy trafiło aż 1,6 mln ton zasobów. Jest to o 3% więcej w porównaniu do roku 2018, w którym osiągnięto rekordowe wyniki. Z kolei Polska to największy rynek zbytu i do naszego kraju dostarczono 230 tys. ton ryb i owoców morza.

- Niestety, istnieje wiele mitów dotyczących stosowania antybiotyków w norweskim przemyśle akwakultury. Jednym z nich jest to, że stosowanie antybiotyków w produkcji jest bardzo wysokie. Prawda jest taka, że ich użycie było prawie zerowe przez wiele lat. Konsumenci mogą być całkowicie pewni, że hodowlany łosoś norweski jest wolny od antybiotyków - mówi starszy badacz Kari Grave z Instytutu Weterynarii w Oslo.

Zapewnia, że zużycie środków przeciwdrobnoustrojowych w norweskiej akwakulturze jest niskie i maleje
z każdym rokiem. - 99% wszystkich norweskich ryb hodowlanych nigdy nie miało kontaktu z antybiotykami - dodaje.

Norwegia znajduje się w rankingu 10 najlepszych krajów akwakultury jako jedyne państwo zachodnie.

 

O rynku ryb w Polsce pisaliśmy m.in. tutaj.

Ilona Mrozowska 3417 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }