Polacy lubią pizzę hawajską. W większości

Dane platformy pizzaportal.pl pokazują, że choć pizza hawajska budzi największe kontrowersje wśród konsumentów, to ma więcej zwolenników niż przeciwników.

Pizza z szynką i ananasem, wynalazek rodem z Ameryki, ma na całym świecie zarówno zagorzałych przeciwników, jak i zwolenników. Według pizzaportal.pl w Polsce był to jeden z najczęściej zamawianych rodzajów pizzy w 2019 roku.

Pizza hawajska, czy może… kanadyjska?
Historia pizzy hawajskiej jest relatywnie krótka, bo sięga 1962 roku i, wbrew pozorom, nie rozpoczęła się na rajskich wyspach na Oceanie Spojonym. Za jej twórcę uważa się greckiego imigranta Sama Panopoulosa, który osiedlił się w stanie Ontario w Kanadzie i prowadził tam restaurację. Oprócz burgerów, frytek czy hot dogów serwował również dania amerykańskie, mocno inspirowane kuchnią chińską, w której łączenie słonych i słodkich smaków jest bardzo popularne. To właśnie Panopoulos wpadł na pomysł dodania ananasa do pizzy z sosem pomidorowym, szynką i serem. Nowość zyskała ogromną popularność i rzeszę zwolenników. Nie wszystkim jednak przypadła do gustu – wielu konserwatywnych klientów uznało ją za nietrafiony żart i kpinę z włoskiej tradycji. Do dziś wielu Włochom pizza hawajska kojarzy się raczej z kulinarną profanacją i kpiną niż z ciekawym, egzotycznym smakiem.
 
Przed serową i funghi
Dane zgromadzone przez platformę PizzaPortal.pl za trzy kwartały 2019 r. wskazują, że pizza hawajska jest piątą w Polsce pod względem popularności. Wyżej Polacy cenią sobie tylko capricciosę, margheritę, pepperoni oraz pizzę z salami. Oznacza to, że hawajską zamawiamy częściej niż klasyczną pizzę serową, prosciutto czy z grzybami.
 
A to właśnie pizza wciąż jest najchętniej zamawianym przez internet daniem; z danych portalu wynika, że stanowiła ona  55,47% zamówień. Drugie miejsce zajmuje kuchnia amerykańska z udziałem 27,22%, a podium zamyka kebab – 6,07%. Na kolejnych miejscach znajdują się dania kuchni azjatyckiej, arabskiej czy kuchni domowa i pierogi.
Zdjęcie: Shutterstock
Magdalena Weiss 2401 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.