Włoski ser grana padano zyskuje na popularności

W 2019 r. Włosi wyprodukowali ogółem 5,18 mln sztuk sera grana padano, o 5,06% więcej niż w roku poprzednim.

Grana padano to półtłusty ser produkowany z mleka krowiego. Zaliczany jest do serów dojrzewających, twardych oraz podpuszczkowych. To jeden z najbardziej znanych produktów włoskich, mających znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta).

Według danych opublikowanych przez Consorzio per la Tutela del Grana Padano (Konsorcjum ds. Ochrony Grana Padano) eksport stanowił 41% sprzedaży produktu, co stanowi wzrost o 5,24% w porównaniu z rokiem poprzednim.

W ciągu ostatniej dekady sprzedaż wzrosła o ponad 22,5%, co odpowiada średniemu rocznemu wzrostowi o 2%.

Wiodącym rynkiem zagranicznym dla tego regionalnego sera są Niemcy, na które przypada około 517 tys. sztuk.

Dobrze wypadła także sprzedaż tartego sera grana padano: sprzedaż w listopadzie wzrosła o 7,97% rok do roku. W okresie styczeń-listopad 2019 r. zwiększyła się ona o 6,84%, czyli o dodatkowe 1,49 miliona sztuk.

Według prezesa konsorcjum, Nicoli Cesarego Baldrighiego, ten dobry wynik został osiągnięty w okresie, w którym były nakładane cła „wyjątkowo niekorzystne dla produktów takich jak grana padano”.

Innym czynnikiem utrudniającym sprzedaż jest fakt, że konsumenci nie są dostatecznie poinformowani przy zakupie produktów „z powodu braku jasnych informacji zarówno w sklepach, jak i w menu gastronomicznym”. Dlatego konsorcjum ogłosiło zmianę stylizacji logo grana padano i wprowadzenie nowej grafiki, aby umożliwić konsumentom lepszą identyfikację swoich produktów.

Zdjęcie: Shutterstock

Magdalena Weiss 2280 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }