Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356). Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Browar Pinta zwiększa produkcję Ataku Chmielu

Wiosną 2020 r. firma zamierza uruchomić nowe zbiorniki o łącznej pojemności 600 hektolitrów do warzenia piwa.

Obecnie piwowarzy Pinty warzą około 4 tys. hektolitrów Ataku Chmielu rocznie, co nie wystarcza do zaspokojenia rosnącego apetytu na pierwsze polskie IPA.

- Już teraz moglibyśmy warzyć więcej Ataku Chmielu, ale wtedy musielibyśmy zrezygnować z części innych piw, nowości i eksperymentów, a jako browar rzemieślniczy po prostu nie chcemy zubażać naszej różnorodności - mówi Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru Pinta i twórca receptury Ataku Chmielu.

Obecnie piwo to stanowi niemal jedną czwartą produkcji Pinty i od 7 sierpnia warzone jest wyłącznie w nowo otwartym browarze Pinty w Wieprzu koło Żywca. Zakład stworzony od podstaw kosztem ponad 20 mln zł zgodnie z planem będzie w przyszłym roku dalej rozbudowywany.

Równolegle rozwija się też jego dystrybucja. Obecnie Atak Chmielu dostępny jest nie tylko w pubach i specjalistycznych sklepach, ale także w halach Makro i Selgros, hipermarketach, supermarketach, dyskontach, sklepach typu convenience i na stacjach benzynowych. Z beczki lub z butelki można się go napić również: w Czechach, Rumunii, Estonii, Bułgarii, Grecji, Danii, Niemczech, na Litwie i  Węgrzech.

Joanna Hamdan 9999 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }