90-lecie Spółdzielni Mleczarskiej Lazur

22 listopada firma świętowała jubileusz.

Na zdjęciu od lewej: Jerzy Krzak prezes SM Lazur, Małgorzata Gęsicka wiceprezes SM Lazur, J.K. Ardanowski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Wróblewski wiceprezes SM Lazur

W gali zorganizowanej z tej okazji wzięło udział ponad 500 osób, w tym Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Jan Krzysztof Ardanowski, posłowie na sejm Andrzeja Grzyb oraz Tomasz Ławniczak, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego - Szymon Wdowczyk, Burmistrz Gminy Nowe Skalmierzyce - Jerzy Łukasz Walczak, Starosta Powiatu Ostrowskiego - Paweł Rajski, Starosta Powiatu Kaliskiego - Krzysztof Nosal, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich – Waldemar Broś oraz prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej - Piotr Walkowski.

Na uroczystość przybyły również osobistości ze świata nauki min. profesorowie z Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie, SGGW oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, prezesi i dyrektorzy instytucji i firm współpracujących z Lazurem, dostawcy mleka oraz pracownicy i przyjaciele spółdzielni. Uroczystość prowadziła prezenterka telewizyjna Marta Manowska.

Gala rozpoczęła się od powitania gości przez prezesa spółdzielni Jerzego Krzaka, który przedstawił krótki rys historyczny firmy Lazur. Następnie głos zabrał przewodniczący rady nadzorczej – Jan Nowacki. Zaprezentowane zostały również stare fotografie oraz krótki materiał filmowy o firmie.

Głównym punktem programu była ceremonia wręczenia odznaczeń.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uhonorował odznakami „Zasłużony dla Rolnictwa” następujące osoby:

  • Piotr Balcer
  • Łukasz Drzazga
  • Sławomir Maciak
  • Piotr Maciak
  • Paweł Męcel
  • Zdzisław Otwiaska
  • Gabriel Pietrzak
  • Renata Stasiak

Kolejne odznaczenie „Zasłużony dla Spółdzielczości Mleczarskiej” przyznane zostało przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich. Dekoracji dokonał prezes Związku Waldemar Broś, otrzymali je:

  • Malwina Bluz
  • Kamila Bochyńska
  • Elżbieta Budzik
  • Małgorzata Budzik
  • Marta Danielak
  • Izabela Drzewiecka
  • Małgorzata Gęsicka
  • Grażyna Gruszka
  • Ewelina Grzeszczyk
  • Edyta Grzeszczyk
  • Dawid Kaczmarek
  • Danuta Karasiewicz
  • Agnieszka Landuch
  • Krzysztof Olejnik
  • Barbara Pietrzak
  • Marek Płokarz
  • Małgorzata Skupińska
  • Mirosława Sójka
  • Michał Stefaniak
  • Iwona Szczepaniak
  • Maria Szymczak
  • Rafał Tacik
  • Anna Wywijas
  • Paweł Majda
  • Marek Stróżyński
  • pośmiertnie - Jerzy Głuszyński

Z inicjatywy zarządu spółdzielni w miejsce tradycyjnych upominków i kwiatów zorganizowano zbiórkę pieniędzy na rzecz Stowarzyszenia Rozwoju Dziecka i Rodziny w Nowych Skalmierzycach, sprawującego pieczę nad dziećmi niepełnosprawnymi. Goście hojnie wsparli inicjatywę gospodarzy imprezy, dzięki czemu uzbierano ponad 25 tys. zł.

Dla gości przewidziano szereg atrakcji, w tym występ grającego na żywo zespołu Lady & Gentlemens, który porwał wszystkich do wspólnej zabawy oraz niesamowity pokaz iluzjonistyczny w wykonaniu Piotra Denisiuka – finalisty X edycji Mam Talent. Uwieńczeniem wieczoru był pyszny tort jubileuszowy.

Impreza trwała do białego rana, a wszystkim gościom dopisywał świetny humor.

Marka Lazur to synonim doskonałego smaku, najwyższej jakości i ponad pół wieku doświadczenia w produkcji serów z przerostem błękitnej pleśni. Historia skalmierzyckiej spółdzielni sięga lat 20. minionego wieku. Początkowo wytwarzano tu mleko, śmietanę i twarogi ale prawdziwym bestsellerem było masło, które eksportowano nawet do Anglii i Stanów Zjednoczonych. W 1959 roku spółdzielcy, wzorując się na najlepszych, tradycyjnych francuskich recepturach , zdecydowali się rozpocząć pionierską produkcję polskiego Roqueforta, któremu nadano nazwę Rokpol. Ser szybko stał się wizytówką firmy. W 1996 roku zarząd podjął decyzję o zawężeniu asortymentu do szlachetnych serów pleśniowych, a już rok później Rokpol otrzymał nową nazwę – Lazur, którą nadano także spółdzielni.

Dziś Lazur jest liderem na polskim rynku serów z przerostem pleśni i uznaną marką za granicą. Wdrożone w spółdzielni i restrykcyjnie przestrzegane, zintegrowane standardy bezpieczeństwa żywności to pewność najwyższej jakości. Nieprzerwanie unowocześniane przedsiębiorstwo Lazur pozostaje firmą ze 100-procentowym polskim kapitałem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }