Arla Foods: Z energią na zimno

Głównym motorem napędowym kategorii kaw na zimno jest marka Starbucks, która odpowiada za ponad 76% dynamiki wzrostu - mówi Roman Jawczak, bussiness & category development manager, Arla Foods.

"Handel": Linia kaw na zimno gotowych do spożycia pod marką Starbucks miała premierę w Polsce w pierwszej połowie ub.r. Wtedy składała się z pięciu wariantów. Jaki obecnie jest jej asortyment?

Roman Jawczak: Asortyment Starbucks obecnie liczy osiem wariantów, w trzech typach opakowań: kubki, puszki oraz butelki. Bestsellerami sprzedaży są kubki Starbucks Chilled Classics, oferujące kawowe orzeźwienie, a w ofercie dostępne są kawy w wariantach: Latte, Cappuccino, Caramel Macchiato, Skinny Latte bez laktozy i dodanego cukru. Z kolei puszki Starbucks Doubleshot kierowane są do konsumentów poszukujących dodatkowej, naturalnej energii, która pochodzi z kofeiny zawartej w ziarnach kawy, a nie syntetycznie dodawanej jak w większości produktów energetycznych. Butelki Frappuccino to oferta słodkich kawowych deserów, chwila przyjemności.

Jak ocenia pan sprzedaż tych kaw, czy osiągnęła zakładane cele?

Kawy Starbucks uzyskały wymierne poparcie konsumenckie, znacząco przekraczają postawione cele. To dowód, jak bardzo pożądana jest to marka wśród konsumentów. Pomimo najwyższej ceny na rynku, w ciągu zaledwie 12 miesięcy od wprowadzenie osiągnęły pozycję lidera markowego w kategorii kaw na zimno, stając się jednocześnie głównym kontrybutorem wzrostu kategorii w kanałach, w których ta kawa jest dystrybuowana. Kanały sprzedaży, które nie mają w ofercie kaw Starbucks nie wykorzystują istotnej szansy biznesowej.

Jaką pozycję zdobyły napoje kawowe Starbucks w swojej kategorii? Z jaką dynamiką rosła ich sprzedaż, a z jaką cała kategoria?

Kategoria kawy na zimno gotowej do spożycia jest warta już ponad 67 mln zł, dynamika w ujęciu wartościowym wynosi ponad 23%. To najszybciej rosnąca na rynku kategoria napojów, z ponaddwukrotnie większą dynamiką niż kategoria energetyków. Głównym motorem napędowym kategorii jest marka Starbucks, która odpowiada za ponad 76% dynamiki wzrostu. Najlepszym przykładem niewykorzystanego potencjału biznesowego jest kanał  stacji benzynowych, gdzie dynamika wartościowa wynosi około 5%, podczas gdy w sklepach w całej Polsce ponad 23%, a kanale convenience ponad 50%.

Jak mocną sezonowością sprzedaży charakteryzuje się ta kategoria, czy w przypadku kawy na zimno Starbucks także jest widoczna?

Kategoria jest sezonowa, jak większość kategorii napojowych. Największa sprzedaż przypada na miesiące letnie, a na okres maj – październik przypada ponad 70% rocznego obrotu. Na tle kategorii Starbucks charakteryzuje się
mniejszą sezonowością.

Barbara Mikusińska 773 Artykuły

Współtwórczyni „Handlu”. Od początku jego istnienia, czyli od 1993 r., redaktor naczelna. Globtroterka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }