Inflacja odpuszcza, ale nie w żywności

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w październiku o 6,1% rok do roku. To nieco wolniej niż w poprzednich trzech miesiącach, ale i tak dużo wyżej od celu inflacyjnego.

Ogółem ceny towarów i usług w październiku wzrosły o 2,5%, dokładnie na poziomie celu inflacyjnego. Od początku roku inflacja wyniosła 2,2%, natomiast sama żywność w ciągu dziesięciu miesięcy roku zdrożała o 4,9%, a w październiku była droższa o 6,5% niż przed rokiem. Najmocniej, bo dwucyfrowo, podrożały cukier (o 22,6%), warzywa (o 16,3%), wieprzowina (o 14,1%) i owoce (o 12,5%). Tańsze niż w październiku 2018 roku były tylko masło (o 9,4%) oraz jaja (o 4,9%), które jednak wcześniej odnotowały znaczące wzrosty cen.

W ciągu 10 miesięcy roku najmocniej w górę poszły ceny warzyw, cukru i pieczywa (odpowiednio o 21,1%, 15,8% oraz 9,1%).

Przypomnijmy, że we wtorek Narodowy Bank Polski opublikował nowe prognozy dotyczące wzrostu PKB oraz inflacji na obecny rok oraz kolejne dwa lata. Jeszcze w lipcu ekonomiści banku centralnego przewidywali, że ceny towarów i usług ogółem wzrosną w br. o 2,0%, teraz podnieśli prognozy do 2,3%. Jednak na przyszły rok obniżyli je o 0,1 pkt proc. do 2,8%, a prognoza na 2021 rok pozostała bez zmian na poziomie 2,6%.

Ceny żywności natomiast mają w tym roku pójść w górę o 4,9% (w lipcu przewidywano 3,8%), w 2020 roku o 3,5% (lipiec: 3,3%), natomiast w 2021 roku inflacja żywności ma spowolnić do 2,6% (lipiec: 2,7%).

Zdjęcie: Shutterstock

Magdalena Weiss 2242 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }