Certyfikowane rogale świętomarcińskie w Żabce

Dostępne będą we wszystkich sklepach sieci od 11 do 19 listopada w cenie 7,99 zł.

Wypieki, które klienci znajdą w sklepach Żabka w całej Polsce, są sygnowane zarówno Dziedzictwem Kulinarnym Wielkopolski, jak i Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

- Jesteśmy przekonani, że rogale świętomarcińskie znajdą swoich amatorów we wszystkich częściach kraju i umilą im Narodowe Święto Niepodległości, dzień tak ważny dla wszystkich Polaków - podkreśla Jerzy Roguski, dyrektor handlowy firmy Żabka Polska.

Certyfikowany rogal świętomarciński w kształcie półksiężyca, dostępny w sklepach Żabka, wykonany jest z ciasta półfrancuskiego, w smaku przypominającego ciasto drożdżowe. We wnętrzu znajduje się nadzienie powstałe z połączenia białego maku, mielonych daktyli oraz skórki pomarańczowej i wanilii. Od 2008 roku produkt jest wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Oznacza to, że oryginalny rogal może być wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski.

Producentem wszystkich rogali dostępnych w Żabce jest Piekarnia-Cukiernia „Natura” Zbigniew Piskorski, z siedzibą w Kobylnikach k/Poznania.

W sklepach sieci rogal będzie dostępny w ramach kącika gastronomicznego Żabka Café, w którym poza stałym, nieustannie rozwijanym asortymentem, klienci znajdą także produkty okolicznościowe, jak halloweenowe donuty czy pączki na tłusty czwartek. Poza tym każdego dnia mogą skorzystać z szerokiej oferty przekąsek na ciepło, jak hot-dogi, zapiekanki czy panini – także w wersji wegetariańskiej z guacamole, oraz ze świeżo mielonych na miejscu kaw, podawanych w biodegradowalnych kubkach powstałych z surowców roślinnych.

Joanna Hamdan 9690 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }