Anuga: żywność funkcjonalna wychodzi z niszy
Kolagen w postaci proszku? To możliwe. Anuga pokazała, że żywność funkcjonalna wychodzi z niszy.
Kolagen jest głównym składnikiem ścięgien, od jego zawartości zależy elastyczność skóry. To białko otrzymywane ze zwierzęcych kości, skór, ścięgien. Szczególnie chętnie kupują go osoby uprawiające sport, stosowany jest też w celu zapobiegania powstawaniu zmarszczek. Wraz z wiekiem jego zawartość w organizmie spada. Czyli grupa docelowa żywności z kolagenem jest szeroka, od młodych do starszych konsumentów. Przykładem takiego produktu był eksponowany wśród innowacji w ramach wystawy Anuga Taste baton Colagen+ słowackiej firmy Max Sport, specjalizującej się w produkcji przekąsek dla uprawiających sport, z wysoką zawartością protein, ale też dla vegan czy na bazie zbóż z niską zawartością cukru.
Kolagen w postaci proszku przedstawiła podczas Anugi niemiecka firma Jarmino. Produkuje też m.in. buliony instant z kości, które po dodaniu do nich warzyw i przypraw mogą być bazą zup. Wszystkie produkty bio, co wpisuje się w jeden z dominujących trendów podczas ostatniej edycji targów.
Nie zabrakło polskiego producenta z ofertą żywności funkcjonalnej. BeRAW ProBiotic Cookie to linia pojedynczo pakowanych małych ciastek Purelli Superfoods. Zawierają 10 mld bakterii probiotycznych z naturalnego szczepu Bacillus coagulans GBI – 30, które pobudzają układ immunologiczny do działania, pomogają utrzymać prawidłową równowagę mikroflory jelit. Jak zapewnia producent, zawierają wyłącznie naturalne składniki. To również wyraźny trend zaprezentowany podczas ostatniej Anugi.
Zdjęcia: Koelnmesse, Barbara Mikusińska

Współtwórczyni „Handlu”. Od początku jego istnienia, czyli od 1993 r., redaktor naczelna. Globtroterka.