Anuga: żywność funkcjonalna wychodzi z niszy

Kolagen w postaci proszku? To możliwe. Anuga pokazała, że żywność funkcjonalna wychodzi z niszy.

O piękną cerę dbały dotychczas kosmetyki. Ale lekarze i eksperci przypominali o wpływie nawodnienia i odżywiania na stan skóry. Teraz przemysł spożywczy zrobił krok dalej i sięgnął po kolagen jako składnik produktów. Ich popularności sprzyja trend on the go, czyli popyt na niewielkie porcje spożywane „w drodze”.

Kolagen jest głównym składnikiem ścięgien, od jego zawartości zależy elastyczność skóry. To białko otrzymywane ze zwierzęcych kości, skór, ścięgien. Szczególnie chętnie kupują go osoby uprawiające sport, stosowany jest też w celu zapobiegania powstawaniu zmarszczek. Wraz z wiekiem jego zawartość w organizmie spada. Czyli grupa docelowa żywności z kolagenem jest szeroka, od młodych do starszych konsumentów. Przykładem takiego produktu był eksponowany wśród innowacji w ramach wystawy Anuga Taste baton Colagen+ słowackiej firmy Max Sport, specjalizującej się w produkcji przekąsek dla uprawiających sport, z wysoką zawartością protein, ale też dla vegan czy na bazie zbóż z niską zawartością cukru.

Kolagen w postaci proszku przedstawiła podczas Anugi niemiecka firma Jarmino. Produkuje też m.in. buliony instant z kości, które po dodaniu do nich warzyw i przypraw mogą być bazą zup. Wszystkie produkty bio, co wpisuje się w jeden z dominujących trendów podczas ostatniej edycji targów.

Nie zabrakło polskiego producenta z ofertą żywności funkcjonalnej. BeRAW ProBiotic Cookie to linia pojedynczo pakowanych małych ciastek Purelli Superfoods. Zawierają 10 mld bakterii probiotycznych z naturalnego szczepu Bacillus coagulans GBI – 30, które pobudzają układ immunologiczny do działania, pomogają utrzymać prawidłową równowagę mikroflory jelit. Jak zapewnia producent, zawierają wyłącznie naturalne składniki. To również wyraźny trend zaprezentowany podczas ostatniej Anugi.

Zdjęcia: Koelnmesse, Barbara Mikusińska

Barbara Mikusińska 773 Artykuły

Współtwórczyni „Handlu”. Od początku jego istnienia, czyli od 1993 r., redaktor naczelna. Globtroterka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }