16 października - Światowy Dzień Żywności

Tego dnia marka Kamis razem z Federacją Polskich Banków Żywności, szczególnie zwracają uwagę na mądre gospodarowanie zasobami lodówek i domowych spiżarni.

Ich wspólny program „Kulinarnie Mocni” wystartował w tym roku już po raz piąty.

Nadrzędnym celem inicjatywy jest przekazywanie wiedzy jak gotować zdrowo i kreatywnie, wykorzystując przy tym podstawowe produkty i przyprawy. W tym roku, partnerzy stawiają szczególny nacisk na rozpowszechnianie wiedzy w zakresie zmniejszania ilości marnowanego jedzenia.

Jak przekonują organizatorzy programu dzięki kilku prostym zasadom, każdy może nauczyć się mądrego zarządzania żywnością. Na przykład – zanim udamy się na zakupy, sprawdźmy co znajduje się na półkach lodówki czy kuchennej szafki. Dodatkowo planujmy posiłki – najlepiej z wykorzystaniem tego, co już mamy pod ręką, tak aby podczas zakupów, uzupełnić tylko brakujące produkty czy przyprawy. Świadome wykorzystanie składników obecnych w kuchni lub zapasów domowej spiżarni, dodanie odpowiedniej kompozycji przypraw, pozwala stworzyć wyszukane potrawy, bez niepotrzebnego obciążania budżetu.

W tym temacie edukował również Maciej Wawryniuk, szef kuchni Kamis, podczas wrześniowej edycji warsztatów „Kulinarnie Mocni”. Opowiedział jak łączyć smaki i zdradził nowe kulinarne triki. Wspólnie z edukatorami Banków Żywności, stworzył kilka prostych przepisów, bazujących na składnikach, które Polacy kupują na co dzień i mogą je zużyć w przypadku ich nadmiaru w kuchni.

Warsztaty „Kulinarnie Mocni” to wspólne gotowanie, otwieranie się na nowe smaki oraz techniki kulinarne. Spotkania stanowią inspirację do działania edukatorów Banków Żywności i jednocześnie pozwalają budować relacje między uczestnikami. Dodatkowo, warsztaty pokazują, że posiłki przygotowane z podstawowych składników, mogą być zdrowe, pyszne i nieraz zaskakujące.

Od 2015 roku zorganizowano już 1700 warsztatów dla ponad 24 000 osób z całej Polski. Akcja edukacyjna obejmuje swym zasięgiem kilkadziesiąt miast. W projekt od lat zaangażowani są wolontariusze – pracownicy McCormick – oraz edukatorzy z Banków Żywności – eksperci ds. żywienia. Jedni dzielą się wiedzą na temat ziół i przypraw, drudzy sposobami jak rozsądnie dysponować zasobami domowej spiżarni. Łączy ich kulinarna pasja i szacunek do jedzenia.

Joanna Hamdan 9685 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }