Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Pomysłodawcą i właścicielem sieci jest Marcin Kozerawski. Obecnie działająca w modelu franczyzowym sieć Batumi ma swoje punkty w Warszawie, Gdyni i Sopocie.

Piekarnia w swojej ofercie ma różnego rodzaju wypieki gruzińsko-ormiańskie, a także lokalne produkty.

Najpopularniejszy jest chlebek puri, o owalnym kształcie z chrupiącą skórką, którzy przygotowywany jest na bieżąco. Chaczapuri z kolei to dosłownie chleb z twarogiem. W piekarniach Batumi poza tradycyjną odmianą przygotowywane są także wersje ze szpinakiem, kurczakiem oraz szynką.

Poza wytrawnymi wypiekami, można skosztować również tych słodkich, do których nadzienia przygotowywane są wyłącznie ze świeżych, sezonowych owoców tj. truskawki, maliny, śliwki czy wiśnie.

Ponadto w okresie zimowym Batumi planuje wprowadzić polski twist do gruzińskich wypieków, tworząc chaczapuri m.in. z bigosem oraz z kapustą i grzybami.

Chikali to obok puri i chaczapuri najbardziej rozpoznawalna potrawa kuchni gruzińskiej, w której farsz to połączenie odpowiednio doprawionego mięsa i rosołu. Na uwagę zasługują również pielmieni, czyli pierożki o niewielkich rozmiarach wypełnione świeżym, grubo mielonym mięsnym farszem.

W menu deserowym natomiast znajdują się naturalne gruzińskie lody, ręcznie przygotowywana cytrynowo-limonkowa lemoniada z nutką bazylii oraz aromatyczna gruzińska kawa.

Obecnie działająca w modelu franczyzowym sieć Batumi ma swoje punkty w Warszawie, Gdyni i Sopocie.W najbliższej przyszłości sieć wejdzie również do Krakowa i Gdańska. Do końca roku planuje otwarcie łącznie 20 lokali w całej Polsce.

Joanna Hamdan 9375 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }