Wyroby garmażeryjne pod kontrolą Inspekcji Handlowej

Co czwarte gotowe danie wzbudziło zastrzeżenia inspektorów, a najgorzej według nich wypadły produkty sprzedawane na wagę.

W pierwszym kwartale 2018 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała wyroby garmażeryjne. Sprawdziła zarówno ich jakość, jak i oznakowanie. Pracownicy Inspekcji Handlowej odwiedzili 78 małych i sieciowych sklepów oraz hurtowni. Ocenili 405 partii, w tym między innymi pierogi, pyzy, zupy, dania mięsne - oferowane zarówno w opakowaniach (326), jak i luzem - na wagę (79). Nieprawidłowości wykryli w 43 placówkach. Zastrzeżenia mieli do 113 partii (28%.), w tym do połowy skontrolowanych produktów sprzedawanych luzem.

Inspektorzy w laboratoriach przebadali 78 partii produktów. Nieprawidłowości dotyczyły 27 z nich (35%). Przykładowe nieprawidłowości jakie zostały stwierdzone to:

  • Mniej produktu, niż wskazywała deklaracja na opakowaniu (np. o 7-9% mniej ozorów w galarecie).
  • Mniej nadzienia w pyzach (było 25% przy deklaracji nie mniej niż 30%).
  • Więcej bulionu we flaczkach wieprzowych (było 78,8% przy deklaracji 73%).
  • Wołowina w kotletach mielonych i drób w pierogach z mięsem, których nie było w wykazie składników na opakowaniach.

Ponadto 83 partie produktów były nieprawidłowo oznakowane. Zdaniem inspektorów najgorzej pod tym względem wypadły produkty sprzedawane na wagę. Nieprawidłowości w tym zakresie to między innymi:

  • Brak oznaczeń, np. w języku polskim.
  • Brak pełnej nazwy wyrobu.
  • Brak wyróżnienia na opakowaniu alergenów.
  • Nieprawidłowa data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia (np. źle wskazano miejsce, gdzie znajduje się data).
  • Na opakowaniu były pokazane warzywa lub przyprawy, które nie wchodziły w skład produktu (np. pietruszka, czosnek i pomidor na opakowaniu knedli z truskawkami).

Natomiast w przypadku produktów sprzedawanych luzem były to:

  • Brak pełnej nazwy produktu w miejscu sprzedaży.
  • Wprowadzające w błąd oznaczenia (np. informacja „a’la domowa”, choć produkt zawierał konserwanty).
  • Brak wykazu składników, w tym alergenów.

W jednym miejscu wyroby były niewłaściwie przechowywane, w trzech – 4 partie wyrobów garmażeryjnych były przeterminowane.

Inspektorzy o nieprawidłowościach zawiadomili wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz organy nadzoru sanitarnego.

Joanna Hamdan 9375 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }