Piknikowe tartaletki na słono

Z kiełbaską od Bergera.

Ciasto:
1½ szklanki mąki pszennej
½ kostki masła
żółtko
łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Farsz:
3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
ser mozzarella
6 pomidorków koktajlowych
½ szklanki śmietany 30%
białko z jednego jajka
2 ząbki czosnku
świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, a następnie zagniatamy z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 15 min do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę mieszamy z białkiem, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wykładamy cienką warstwą ciasta. Pieczemy 10 min w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i wypełniamy je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalewamy śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 min. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.

Smacznego!

Joanna Hamdan 9375 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }