Makro zaprasza na kulinarną wędrówkę

Do współtworzenia kulinarnych historii w ramach kulinarnego szlaku w Zakopanem, sieć zaprosiła 8 szefów kuchni z Podhala.

Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli oni dawne receptury, które właśnie pojawiły się w kartach dań ich lokali.

Goście mogą spróbować m.in. słynnych góralskich moskoli, knedli z bryndzą, pasty Liptauer, kurcząt na sposób polski, pstrąga na niebiesko czy szarlotki z jabłek i gruszek. Daniom towarzyszy opowieść o historii Podhala.

Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się:

- Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazy w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu;
- Mateusz Bafia z Restauracji STRH, Bistro Art Cafe w Zakopanem;
- Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka;
- Roman Gerasik z Restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej;
- Jan Antoł z Restauracji TaTRadycja w Bukowinie Tatrzańskiej;
- Sławomir Kardaś z Restauracji Bubuja w Zakopanem;
- Michał Cichemski z Restauracji Dworzec w Zakopanem;
- Damian Taras z Restauracji Mała Szwajcaria w Zakopanem.

Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl. Już wkrótce w ramach akcji będzie można przemierzać także szlaki kulinarne Warszawy, Krakowa, Trójmiasta oraz Dolnego Śląska.

Mecenasem programu jest sieć hurtowni Makro Polska, a partnerem podhalańskiego szlaku - Urząd Miasta Zakopane.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez Makro Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart. 

Joanna Hamdan 9375 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }