Europejskie Targi Produktów Regionalnych z Makro

Sieć hurtowni Makro została partnerem dziesiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych organizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury.

Na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem w dniach  11-15 sierpnia br. na uczestników czekać będzie wiele atrakcji, w tym konkursy, pokazy kulinarne i degustacje tradycyjnych wyrobów.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych od dziesięciu lat skupiają producentów tradycyjnych wyrobów z Polski i innych krajów. Głównym punktem corocznego programu jest konkurs na „Najlepszy Produkt Spożywczy”, w którym udział biorą wystawcy spożywczych produktów regionalnych. W jury zasiądzie m.in. Renata Nowicka, przedstawicielka Makro. W czasie wydarzenia rozpocznie się także akcja informacyjna zapraszająca na podhalański szlak kulinarny, uruchomiony w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne.

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich jest również ciekawym akcentem tegorocznych targów. Impreza odbędzie się w świąteczny czwartek 15 sierpnia. Czeka tam wiele atrakcji, m.in. konkurs na najlepszy oscypek. Współorganizatorem konkursu jest  Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz,  którego członkowie zasiadają w jury, oceniając 10 najlepszych oscypków z bacówek ze Szlaku Oscypkowego i wybierając zwycięzcę.

W ramach Targów dania wpisane w historię Podhala zaprezentują szefowie kuchni restauracji biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne, którego mecenasem jest firma Makro, m.in. Sławomir Saguła – Rezydencja Gubałówka,  Roman Gierasik – Schronisko Smaków,  Jan Antoł – Hotel Tatradycja, Mateusz Bafia – Restauracja STRH, Michał Cichemski – Dworzec Tatrzański.

Ilona Mrozowska 3258 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }