Choroba bananów potwierdzona!

Konsumenci już muszą się borykać z drogimi warzywami, a wkrótce może na nich spaść podwyżka cen tanich do tej pory bananów.

Wszystko przez tzw. "chorobę panamską", czyli grzybową chorobę bananowców, która dotarła już do Ameryki Łacińskiej. Kolumbijski rząd oficjalnie potwierdził obecność grzyba na krajowych plantacjach. Tylko w pierwszym rzucie Kolumbijczycy przeznaczyli na walkę z zarazą 18 mln dolarów amerykańskich, głównie na odizolowanie dotkniętych chorobą obszarów. Dotknięty jest obszar o powierzchni 175 hektarów na półwyspie Guajira na dalekiej północy kraju. Na razie nie ma zagrożenia w innych rejonach.

Przypomnijmy, że pierwotna odmiana grzybiczej choroby bananów została wykryta w latach 20. XX wieku w Surinamie i doprowadziła do całkowitego wyginięcia popularnej wówczas odmiany Gros Michel i zastąpienia jej w światowym handlu odmianą Cavendish, pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej.

W początkach XXI wieku odmiana Cavendish stanowiła 47% globalnej produkcji bananów. Obecnie plantacje pustoszy kolejna odmiana tego grzyba, zwana TR4 (Tropical Race 4), zidentyfikowana po raz pierwszy pod koniec lat 80. XX wieku na Tajwanie. Zniszczyła ona wówczas 70% upraw odmiany Cavendish na wyspie i zaczęła rozprzestrzeniać się po całej Azji Południowo-Wschodniej, m.in. na skutek transportu zarażonych sadzonek, narzędzi rolniczych i odzieży roboczej. Początkowo odmiana TR4 zaatakowała uprawy w Indonezji, potem w Malezji, Chinach, na Filipinach i w Australii.

Na początku XXI wieku szczep TR4 zaczął rozprzestrzeniać się w kierunku Afryki. Teraz natomiast po Azji i Afryce choroba dotarła do Kolumbii. Przenosi się ona wraz z wodą lub ziemią, wnika do rośliny przez korzenie i doprowadza do więdnięcia liści i całkowitego obumarcia drzewa. Zwalczanie tego gatunku grzyba jest utrudnione ze względu na jego znaczną odporność wobec chemicznych środków ochrony roślin. Zdrowe uprawy chroni się przez wycinkę chorych drzew i kopanie rowów, które oddzielają zdrowe rośliny od zarażonych.

Polska sprowadza banany właśnie z Ameryki Łacińskiej, głównie z sąsiadującego z Kolumbią Ekwadoru, który jest największym światowym eksporterem tych owoców, Kolumbii i Kostaryki. Między 2012 a 2017 rokiem ich import do naszego kraju wzrósł ponaddwukrotnie i wyniósł ok. 460 tys. ton. Są one drugim po jabłkach najczęściej jedzonym owocem w Polsce.

Zdjęcie: Shutterstock

Magdalena Weiss 2188 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }