Wciąż za dużo soli w kuchni

Badanie "Knorr sprawdza, dlaczego jemy zbyt dużo soli" przeprowadzone przez Knorr i GfK w 2019 r. pokazało, że główną przeszkodą w ograniczeniu spożycia soli jest brak świadomości na temat zawartości soli w kupowanych produktach oraz niezdrowe przyzwyczajenia kulinarne.

5 g dziennie to maksymalna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia. 60% przebadanych przez firmę Knorr i GFK udzieliło poprawnej odpowiedzi i podało taką właśnie liczbę określającą dzienne spożycie soli. Tylko ile właściwie to jest te 5 g? Łyżeczka, pół łyżeczki, „szczypta”? Z tym ankietowani mieli już problem. Aż 38% badanych odpowiedziało: „Nie wiem”.

Jak wykazało także badanie, ponad 70% Polaków przygotowuje samodzielnie posiłki przynajmniej kilka razy w miesiącu. Współczynnik osób gotujących jest dużo wyższy wśród kobiet niż wśród mężczyzn. Rzadziej gotują osoby młodsze (15-29 lat) i studenci. Prawie 40% ankietowanych kupuje przynajmniej raz w miesiącu dodatki do potraw i półprodukty zawierające w składzie sól. Osoby kupujące półprodukty częściej mieszkają w miastach, mają wykształcenie wyższe i zaliczają się do grupy pracowników umysłowych lub gospodyń domowych. Nie zawsze jednak gotujemy sami, często stołujemy się poza domem. To, po co wówczas sięgamy, nie zawsze jest zdrowe. 28% respondentów wybiera fast food’y i dania gotowe przynajmniej raz w miesiącu.

Dzieje się tak, mimo że 90% ankietowanych zdaje sobie sprawę z tego, że nadmierne spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie. Większość osób potrafi również poprawnie wskazać choroby spowodowane nadmiernym spożyciem soli. Co więcej, prawie 60% poprawnie określiło referencyjną dawkę soli według WHO, zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych. Niestety, okazuje się, że ta wiedza jest czysto teoretyczna, bo w praktyka wskazuje na coś innego. Badanie wykazało, że 70% ankietowanych w ogóle nie czyta składów produktów oraz tabel wartości odżywczych. Prawie 80% natomiast nie sprawdza zawartości soli w produkcie.

Dlatego tak ważna jest edukacja na ten temat zawartości soli w produktach i półproduktach spożywczych, a także tego, jak odpowiednio czytać etykiety. Można się z nich dowiedzieć, że są produkty, które w ogóle nie zawierają dodatku soli. W 2018 r. Knorr ograniczył zawartość soli w swoich standardowych mieszankach przypraw specjalistycznych o 17,5%, a w 2019 r. stworzył specjalną linię przypraw z 0% dodanej soli. Jest to 6 wariantów 100% naturalnych mieszanek przypraw i ziół dedykowanych do najpopularniejszych potraw. Dzięki nim można przygotowywać w domu posiłki, jednocześnie dbając o nieprzekraczanie zalecanej dziennej dawki soli. Chodzi o linię Nasza nowa linia Przypraw Bez Dodatku Soli. 

Zdjęcie na otwarcie: Shutterstock

Ilona Mrozowska 3275 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }