Ustawa o marnowaniu żywności przeszła przez Senat

Komisja Senacka przyjęła projekt ustawy o marnowaniu żywności. Częściowo wzięto pod uwagę postulaty PIH - z obowiązku przekazywania żywności przez 2 lata wyłączone są sklepy do 400 mkw. PIH chciał, by z ustawy w ogóle wyłączone sklepy do 500 mkw.

Polska Izba Handlu (PIH) na początku lipca zwróciła się do Sejmowej Komisji Gospodarki i Rozwoju, z prośbą o zmianę w procedowanej ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Według PIH obowiązek przekazywania żywności organizacjom pożytku publicznego powinien dotyczyć sklepów powyżej 500 mkw., a nie 250 mkw. jak było w projekcie ustawy. - Małe sklepy nie mają zaawansowanej infrastruktury technicznej (centralnych magazynów, systemów komputerowych śledzących towar). Tego typu rozwiązania cechują między innymi duże sieci handlowe, dla których często dominującą wielkością jest powierzchnia sklepu rzędu od 600 do ponad 1000 mkw. - argumentował PIH.

Ostatecznie Komisja Senacka przyjęła projekt ustawy o marnowaniu żywności (teraz ustawa trafi już tylko na biurko prezydenta), częściowo biorąc pod uwagę postulaty PIH. - Cieszymy się z wyłączenia dla sklepów do 400 mkw. na dwa lata. Wolelibyśmy pełne wyłączenie dla sklepów do 500 mkw., ale dobrze, że choć w takim zakresie postulaty PIH wzięto pod uwagę z korzyścią dla małych sklepów - napisała Polska Izba Handlu na Twitterze.

Projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności dotyczy nałożenia na sklepy obowiązku zawarcia z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne, opłaty za marnowanie żywności, oraz kar (przez wojewódzkiego inspektora inspekcji handlowej) w przypadku nie zawarcia takich umów (chyba, że sprzedawca wykaże, że nie miał możliwości jej zawarcia); wprowadzenia definicji legalnych: "marnowania żywności", "żywności na cele społeczne" i "sprzedawcy żywności".

Pierwsza wersja Ustawy powstała już w 2015 r. Projekt zakłada nałożenie na każdy sklep o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych obowiązku zawarcia umowy z organizacją społeczną, która zagospodaruje niesprzedaną żywność i przekaże ją potrzebującym. Sklepy, które nie zastosują się do postanowień nowego prawa, będą przekazywać 10 groszy za 1 kilogram zmarnowanej żywności. Chodzi przede wszystkim o produkty z bardzo krótkim terminie przydatności do spożycia czy artykuły, które ze względu na swój wygląd nie mogą być już sprzedawane w placówce.

Ilona Mrozowska 3289 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }