Nestlé słodzi czekoladę, ale nie cukrem!

Największa globalna firma FMCG znalazła sposób na wyprodukowanie gorzkiej czekolady o 70-proc. zawartości kakao kompletnie bez cukru. Słodzi ją substancją pozyskaną z miazgi kakaowej.

Nestlé stworzyło wyjątkową nową czekoladę, wykonaną w całości z owoców kakaowych, wykorzystując jedynie składniki ziaren i miąższu. Nowa czekolada, która pojawi się jesienią w Japonii, została opracowana przy użyciu „naturalnego podejścia” i opatentowanej techniki, która nie wymaga dodawania żadnego rafinowanego cukru. Nestlé uznaje swój wynalazek za „przełomowy pomysł” o ogromnym potencjale. Firma nadal bada możliwości wykorzystania owoców kakaowych w ten sposób i jest gotowa do wprowadzania innowacji w swoich produktach, ponieważ coraz więcej konsumentów szuka naturalnych i zdrowych opcji.

– Po raz pierwszy udało nam się wykorzystać więcej owoców kakaowych do produkcji czekolady, odblokowując potencjał miazgi. Pozwala to na uzyskanie czekolady z jednego surowca, bez dodatku cukru, ale nadal mającą słodki smak. Jest to przełomowy pomysł, ponieważ miazga kakaowa nie była wcześniej wykorzystywana na skalę przemysłową - wyjaśniają przedstawiciele Nestlé.

Pierwszy produkt zostanie wprowadzony w Japonii przez Nestlé's KitKat Chocolatory. Kolejne produkty w innych krajach pojawią się w przyszłym roku dzięki niektórym najpopularniejszym markom cukierniczym Nestlé.

– Dopiero zaczęliśmy badać możliwości wykorzystania tego odkrycia. Cukiernicy uczą się, jak wydobyć smaki tego magicznego owocu – powiedział rzecznik firmy portalowi Foodingredientsfirst.

Dodatkową zaletą odkrycia jest fakt, że o ile obecnie do produkcji czekolady wykorzystuje się 22% strąka Kakaowca, teraz będzie można wykorzystać 31%.

Owoce kakaowe zawierają ziarna kakaowe i miazgę kakaową. Miąższ otacza ziarna, jest miękki, słodki i ma biały kolor. Część tej masy jest wykorzystywana do fermentacji ziaren kakaowych po ich zebraniu, ale znaczna część jest zwykle wyrzucana.
Nestlé może wykorzystać ten sam proces do produkcji mleka lub białej czekolady.

Zdjęcie: Shutterstock

Magdalena Weiss 2188 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }