Rusza konkurs Mistrz Cydru 2019

Do udziału w konkursie Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru zaprasza wszystkich cydrowników - zarówno amatorów, jak i producentów, którzy pragną zaprezentować swoje produkty.

Konkurs jest okazją dla cydrowników do zaprezentowania swoich wyrobów przed profesjonalnym jury, które w tym roku będzie miało charakter międzynarodowy, gdyż w jego skład wejdą m.in. producenci cydru z Hiszpanii.

Udział w konkursie jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich. Żeby stanąć do rywalizacji o tytuł „Mistrza Cydru” wystarczy do 16 września zgłosić swój własny, autorski cydr poprzez doręczenie na adres organizatora prawidłowo wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia oraz dwóch butelek cydru o pojemności min. 330 ml każda.

Co istotne, w tym roku organizatorzy postanowili dać szansę również producentom, których wyrób jest dopuszczony do sprzedaży. Warunkiem zakwalifikowania cydru do konkursu jest to, iż musi on powstać w 100% z polskich jabłek, a jego roczna produkcja nie może przekraczać 10 000 litrów.

Wszystkie zgłoszone cydry zostaną poddane ocenie jury podczas degustacji w ciemno. Będą one rozpatrywane pod kątem takich cech jak: wygląd, aromat, równowaga oraz smak. Twórcy trzech najlepszych wyrobów otrzymają nagrody finansowe – kolejno: 1650 zł, 1100 zł i 550 zł.

Posiedzenie jury oraz rozstrzygnięcie konkursu będą miały miejsce podczas szóstej już edycji Lubelskiego Święta Cydru - 21 września w Lublinie.

Szczegóły na https://zacydrowani.pl/.

Joanna Hamdan 9180 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }