Pinta Barrel Brewing zebrała 4,15 mln zł na budowę browaru

Oznacza to, że cel zbiórki został osiągnięty w 100%.

1329 inwestorów wpłaciło kwotę 4 149 846 zł na budowę browaru specjalizującego się w piwach starzonych – Pinta Barrel Brewing. To 100% celu kampanii i nowy rekord crowdfundingu udziałowego w Polsce – podała spółka. Do 2021 r. zrealizuje ona inwestycję w Wieprzu koło Żywca, tuż obok nowo powstałego zakładu Browaru Pinta.

Przypomnijmy: twórcy Pinta Barrel Brewing zwrócili się do inwestorów o wspólne sfinansowanie budowy nowego, niszowego browaru na początku maja br. W 60 dni inwestorzy objęli wszystkie z 448 632 akcji spółki. W zamian za wpłaty otrzymali także pakiety benefitów crowdfundingowych, na przykład zaproszenie na zjazd inwestorów, Pinta Party, zestawy piw, vouchery gadżety, a także wyjazd na Pinta Hop Tour, w ramach której do tej pory Pinta odwiedziła Argentynę, RPA i Tasmanię.

Dzięki kampanii crowdfundingowej powstanie browar specjalizujący się w produkcji piw premium, starzonych w beczkach po mocnych alkoholach.

– Od początku piwnej rewolucji wierzyliśmy w siłę społeczności zgromadzonej wokół marki Pinta. To dlatego zdecydowaliśmy się na zwrócenie się do miłośników naszych piw i zaprosiliśmy ich do udziału w naszym nowym przedsięwzięciu – powiedział Ziemowit Fałat, współtwórca Browaru Pinta i konceptu Pinta Barrel Brewing. – Jesteśmy podekscytowani możliwością spotkania naszych inwestorów podczas specjalnego zjazdu, który odbędzie się już 3 sierpnia – dodał.

Piwa Barrel Aged (starzone) to kategoria premium, która w Polsce właśnie się kształtuje. Twórcy Browaru Pinta, Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla, dostrzegli tę niszę i postanowili ją zagospodarować. Do tej pory Pinta jako browar kontraktowy warzyła piwa tego typu w wynajmowanych zakładach, co ograniczało skalę i możliwości kontrolowania procesu.

– Nowy browar będzie warzyć piwa starzone w drewnianych beczkach z rozmachem znacznie przekraczającym obecne możliwości całej polskiej czołówki browarów, które robią piwa typu Barrel Aged – powiedział Grzegorz Zwierzyna, prezes Pinta Barrel Brewing. – Zebrana kwota wystarczy, by wznieść budynek browaru i w pełni go wyposażyć – dodał prezes.

Sercem nowego browaru będzie dwunaczyniowa warzelnia o wybiciu 8 hektolitrów. W obiekcie stanie 7 zbiorników, przeznaczonych na trzy linie piw: mocnych, dzikich i eksperymentów. Do tego dwa blending tanki oraz taca chłodnicza do szczepienia brzeczki dzikimi drożdżami. Całości dopełnią dwa wielkie drewniane zbiorniki fermentacyjno-leżakowe o poj. około 2,5 tys. litrów oraz 500 beczek po różnych destylatach. Piwowarzy z Pinty już sprowadzili beczki z Hiszpanii, Francji, Stanów Zjednoczonych, Szkocji, Jamajki i Barbadosu.

– Spośród 12 piw leżakowanych w beczkach, które dotychczas uwarzyliśmy, aż 9 jest w pierwszej dziesiątce najlepiej ocenianych piw pod marką PINTA. Starzone piwa robi się w naszym kraju od 2013 roku, ale PINTA Barrel Brewing będzie pierwszym w Polsce browarem specjalizującym się w tej metodzie produkcji powiedział Bartłomiej Ociesa, piwowar Pinta Barrel Brewing.

Specjalistyczny browar Pinta Barrel Brewing powstanie tuż obok właśnie otwieranego zakładu Browaru Pinta. Spółka czeka na dopełnienie ostatnich formalności, by oficjalnie otworzyć własny browar. Możliwości produkcyjne „tradycyjnego” browaru Pinty będą na początku wynosić 20 tys. hektolitrów rocznie, a „beczkowego” 2,1 tys. hektolitrów już po pierwszym roku działalności. – Działalność dwóch odrębnych browarów pozwoli na całkowite rozdzielenie linii technologicznych dla piw fermentowanych odpowiednio typowymi drożdżami piwowarskimi oraz drożdżami dzikimi z okolic rzeki Soły – wyjaśnił Ziemowit Fałat.

W ramach inwestycji w Wieprzu koło Żywca do 2021 r. powstanie też taproom Pinta. Będzie to miejsce degustacji piw rzemieślniczych, w tym leżakowanych w beczkach, a także przestrzeń do spotkań entuzjastów piw rzemieślniczych i akcjonariuszy Pinta Barrel Brewing.

 

Magdalena Weiss 2069 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }