No bez jaj! Czyli czym zastąpić jajka w kuchni?

Len, nasiona chia, banan, mąka ziemniaczana i awokado. Co łączy te wszystkie produkty? Otóż każdy z nich może zastąpić jajko w przepisie.

Eksperymenty, nietolerancje, przekonania, zdrowie czy zwykła niechęć do pójścia do sklepu po ten jeden produkt – są różne powody, dla których szukamy zamienników w kuchni. Jedno jest pewne. Nie ma składników niezastąpionych. I chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie lodówki bez mleka, masła i jajek, to te ostatnie mogą być zastąpione nawet na kilkanaście różnych sposobów.
 
Oto zaledwie kilka z nich:
 
Banan – najlepiej dojrzały. Połowa banana odpowiada jednemu jajku. Warto pamiętać, że owoc zmieni również smak potrawy, dlatego jest to opcja dla tych, którzy lubią w kuchni nowości.
 
Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana – wystarczą dwie łyżeczki, aby zastąpić jedno jajko! Gwarancja zarówno dobrej konsystencji, jak i zachowania smaku.
 
Nasiona chia – superfood, który pokochał świat! Następnym razem podczas pieczenia spróbujcie zamiast jajka zmiksować 1 łyżkę stołową nasion w  3 łyżkach stołowych wody. Po 15 minutach będą gotowe do użycia.
 
Jogurt – pół kubeczka jogurtu o dowolnym smaku i… zapomnicie o jajku. Możemy mieszać smaki i modyfikować swoje wypieki wedle własnego smaku, np. w celu dodatkowego podbicia aromatu.
 
Awokado – dobre tłuszcze zawsze w cenie. Bardzo dojrzałe awokado zastąpi każde jajko, a dodatkowo dostarczy organizmowi wartości odżywczych.
 
Dynia – w jesiennym sezonie warto z niej korzystać. Pół szklanki puree z dyni to odpowiednik jednego jajka.
 
Marchewka – starta, potrafi zdziałać cuda. Mało kto wie, że pół szklanki startej marchewki to równowartość jednego jajka.
 
Siemię lniane – wystarczy namoczyć zaledwie 1,5 łyżeczki w 3 łyżkach wody i jajko nie będzie nam już potrzebne.
 
Mus jabłkowy – pozostając w jesiennej stylistyce, proponujemy wykorzystać ¼ szklanki musu jabłkowego.
 
Masło orzechowe – ludzie dzielą się na miłośników tego kremu i tych, którzy niekoniecznie po nie sięgają. Jeśli należycie do tej pierwszej grupy, to koniecznie następnym razem zamiast jajka użyjcie 3 łyżek stołowych masła orzechowego.
 
Jak widać, alternatyw dla jajek jest mnóstwo. Warto testować w kuchni, ponieważ w świecie gastronomii dzieje się naprawdę wiele. W poszukiwaniu inspiracji na dalsze kuchenne eksperymenty warto zajrzeć na www.delektujemy.pl.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }