Zielone kotleciki z ciecierzycy i jarmużu

Pomysł na letni obiad.

Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 średnie liście jarmużu bez łodyżek
1 garść rukoli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżka majeranku
sól himalajska Purella Superfoods i pieprz do smaku1 płaska łyżeczka chlorelli
1 płaska łyżeczka moringa Purella Superfoods
1 płaska łyżeczka białka konopnego Purella Superfoods
½ szklanka wody
4 łyżki oliwy
1 szklanka dowolnej tartej bułki lub chleba

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy wodę i oliwę. Dodajemy listki jarmużu, rukoli, czosnek, chlorellę, moringę i białko konopne. Całość dokładnie miksujemy. Ciecierzycę dokładnie miksujemy blenderem lub malakserem. Dodajemy zmiksowane składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę, majeranek, kozieradkę, pieprz i sól do smaku. Formujemy małe kotleciki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 175°C - grzanie góra/dół, środkowa półka. Gotowe kotleciki podajemy z sałatkami i cytrynowym sosem z tahini.

Smacznego!

Zdjęcie: Paweł Ochman Weganon

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }