Za zami Eco Food 360

Blisko 400 przedstawicieli podmiotów skupionych wokół polskiego rynku żywności konwencjonalnej i ekologicznej wzięło udział w pierwszym Kongresie Rolnictwa i Żywności Ekologicznej Eco Food 360, którego organizatorem był Carrefour, a "Handel" patronem medialnym.

Na zdjęciu: prezes Carrefour Polska Christophe Rabatel

Wśród gości i prelegentów kongresu znaleźli się m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Zdrowia oraz Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju, jak również polskie i międzynarodowe środowisko naukowe z przedstawicielami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Akademii Leona Koźmińskiego. Szeroko reprezentowane było środowisko polskich rolników konwencjonalnych i ekologicznych oraz producentów żywności, w tym dostawców Carrefour Polska. W kongresie udział wzięły również liczne organizacje branżowe i pozarządowe związane z rolnictwem, produkcją żywności, społeczną odpowiedzialnością biznesu oraz ekologią, a także studenci oraz klienci i pracownicy Carrefour Polska.

Podczas Kongresu odbyło się prawie 30 eksperckich wystąpień z obszarów: rolnictwa i przetwórstwa żywności; logistyki, dystrybucji i zarządzania gospodarstwami rolnymi i przedsiębiorstwami; środowiska; stylu życia i odpowiedzialnego biznesu; zdrowia oraz działań związanych z reklamą i promocją żywności i rolnictwa ekologicznego. Ich celem była edukacja wszystkich środowisk na temat walorów żywności ekologicznej oraz jej wpływu na ekonomię, środowisko naturalne oraz zdrowie i życie człowieka, a także zachęcenie obecnych na sali rolników, producentów i przetwórców żywności, do rozpoczęcia lub rozwoju produkcji ekologicznej, która na razie w naszym kraju wynosi zaledwie ok. 3% całej produkcji. Jak zapewnił jednak doradca Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Karol Krajewski, ministerstwo planuje wprowadzenie żywności ekologicznej do stołówkowego menu wybranych szkół i przedszkoli. Resort zdaje sobie również sprawę z konieczności zmian w prawie, które powinny wspomóc rozwój ekologicznych farm w Polsce,

Natomiast prezes Carrefour Polska, Christophe Rabatel przedstawił nie tylko globalne wyzwania klimatyczne oraz wskazywał na konieczność transformacji żywieniowej całego łańcucha spożywczego, ale i pilną potrzebę demokratyzacji produktów ekologicznych wśród konsumentów. Więcej szczegółów  tego wydarzenia przedstawimy wkrótce.

 

 

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }